Societat 09/12/2011

Un estudi alerta dels efectes perjudicials dels programes de diagnòstic precoç del càncer de mama

La programació de mamografies periòdiques causa operacions innecessàries i "falsos positius" en algunes dones

Ara
1 min

BarcelonaUn estudi publicat al British Medical JournalBritish Medical Journal alerta que el programa de mamografies podria tenir conseqüències negatives, com cirurgia innecessària i "falsos positius" en algunes dones.

Els perjudicis de les mamografies periòdiques programades per a dones de més de 50 anys superen els beneficis durant els primers 8 anys, segons ha afirmat el director de l'estudi, James Raftery, al diari anglès The Guardian.The Guardian.

En el llarg termini, si es tenen en compte els 20 anys posteriors, segons l'estudi, les dades estadístiques milloren, però tot i així no són tan bones com es pensava. L'estudi que va motivar la inclusió d'aquest tipus de programes de diagnòstic al Regne Unit, del 1986, assegurava que es retallaria la mortalitat per càncer de mama en un terç i que no hi hauria cap impacte perjudicial. El nou estudi, però, deixa els beneficis en la meitat i apunta a conseqüències negatives per a moltes dones. Les estimacions dels autors són que només una de cada 10 operacions de càncer de mama salven la vida a les dones.

La dificultat per determinar si un tumor és o no maligne amb les mamografies obliga els metges a realitzar proves diagnòstiques més invasives, com biòpsies, i en alguns casos desemboca en operacions de càncer de mama innecessàries.

Les associacions de lluita contra el càncer i el sistema de salut britànic, segons The Guardian, segueixen defensant el sistema de diagnòstic com la millor manera per pal·liar el càncer de mama.

stats