SOCIETAT
Societat 16/10/2011

Els veïns afectats per l'erupció volcànica d'El Hierro podran tornar a casa en 24 hores

Els científics han instal·lat uns instruments que permetran conèixer dades sobre l'evolució del procés volcànic. La situació és menys incerta, tot i que l'erupció subterrània s'apropa a la superfície

Efe
2 min
Vista general de l'erupció subterrània a El Hierra

El PinarEls veïns de la Restinga, el més proper a l'erupció subterrània de dilluns passat a El Hierro, podran tornar en les pròximes 24 hores a casa, tot i que hauran d'estar atents per si fos necessari una altra evacuació.

El president del govern de les Canàries, Paulino Rivero, ha fet aquest anunci després de la reunió del comitè directiu del pla volcànic Pevolca i ha dit que el retorn a casa es podrà fer després de la instal·lació d'uns instruments anomenats hidròfons, que permetran conèixer dades sobre l'evolució d'aquest procés volcànic i preveure una nova evacuació amb temps si fos necessari.

Rivero també ha explicat que el túnel de Los Roquillos també s'obrirà en les pròximes 24 hores.

La situació és menys incerta, tot i que l'erupció s'apropa a la superfície. En cas que s'arribés a la fase explosiva del volcà, abans de l'emissió de cendres es produirien unes columnes de vapor d'aigua que no són nocives per a la població i que poden donar temps raonable, unes set o vuit hores, per tornar a evacuar els 500 veïns de la Restinga.

Activitat volcànica

Els científics han confirmat que hi ha activitat volcànica submarina a El Hierro, després que s'hagi detectat un increment de l'activitat a uns dos quilòmetres i mig de la costa de La Restinga i a 150 metres de profunditat. Ja hi ha confirmació científica que es tracta d'un volcà i el perill d'explosions creix a mesura que disminueix la distància amb la costa.

L'erupció submarina va començar dilluns al sud de l'illa del Hierro i aquest dissabte la situació es va agreujar amb l'aparició de restes de material magmàtic a la superfície del mar. Aquest diumenge es troba ja a menys de 150 metres de profunditat i s'han intensificat les mesures de prevenció.

Tot i això, la situació està controlada. El cabal de magma s'ha estabilitzat en les últimes hores i la sismicitat ha disminuït.

La portaveu del comitè científic María José Blanco ha explicat que des d'aquest dissabte són evidents les bombolles de lava a la superfície del mar.

És previsible que els propers dies es formin unes columnes de vapor d'aigua a uns 150 metres de profunditat que poden arribar als 500 metres d'altura, i una emissió de partícules en forma de cua de gall. L'emissió es limita a l'entorn del punt emissor i no afectaria la població.

La directora de l'Institut Geogràfic Nacional a Canàries ha assenyalat que, tot i que la construcció de l'edifici volcànic s'alenteix, arribarà un moment que arribi a la superfície del mar. És en aquest moment quan comença la fase de màxima explosivitat amb emissions de cendra que poden arribar fins a uns quatre quilòmetres, tot i que el vent podria fer que arribessin més enllà i tot.

Segons els científics, abans de donar-se aquesta situació, les autoritats tindrien unes hores de marge per prendre les decisions que calguin.

Una última fase d'aquesta erupció podria ser el naixement d'una nova illa o península si el magma s'unís amb la terra.

stats