SOCIETAT
Societat 10/02/2012

Per què ens enrampem?

En general, quan la humitat relativa baixa del 50 per cent, augmenta el nivell de descàrregues que generem amb altres elements

Miquel Bernis
2 min
Electricitat estàtica

BarcelonaÉs possible que des de fa alguns dies hagueu notat que us piqueu amb més facilitat amb el cotxe, amb aparells elèctrics o fins i tot amb altres persones. També us podeu trobar que els cabells se us aixequen, 'electritzats', si us hi passeu les mans. En general, quan la humitat relativa baixa del 50 per cent, augmenta el nivell de descàrregues que generem amb altres elements. I per això es produeixen aquests fenòmens.

Per què la humitat és tan baixa aquests dies?

La tramuntanada del cap de setmana, i la forta ventada de nord de dimarts, han assecat molt l'ambient, l'aire ha creuat grans zones continentals sense agafar humitat, i en el procés de travessar els Pirineus ha acabat de perdre bona part del seu vapor d'aigua. Per posar un sol exemple, que podria servir per a la majoria de comarques, a l'Eixample de Barcelona la humitat màxima els últims tres dies ha estat: dijous 52%, dimecres 31%, dimarts 34%. En el cas de dimarts va arribar a caure en algun moment del dia fins al 6%. Si agafem el mateixos valors de fa 15 dies, trobarem que cada dia es va superar el 80% d'humitat.

Per què hi ha més descàrregues quan la humitat és baixa?

El cos humà es carrega i descarrega constantment d'electricitat. En general per fregament amb la roba o si caminem descalços acumulem electricitat, aquest electricitat l'anem alliberant amb facilitat i de forma natural mitjançant la humitat de l'aire.

Segons explica el professor d'Electromagnetisme de la Universitat de Barcelona, Manuel Varela, quan la humitat de l'aire baixa, tendim a acumular molta d'aquesta electricitat fins que la descarreguem de cop, tocant la maneta del cotxe, alguna superfície metàl·lica o fins i tot alguna altra persona. En general les zones punxegudes i que sobresurten són les vies d'escapament d'aquesta electricitat, per això aquestes descàrregues es produeixen més fàcilment als dits.

A l'hivern en general tendeixen a ser més freqüents, sobretot perquè portem més quantitat de roba i materials com el cotó i la llana, el nostre cos frega amb més freqüència amb aquesta roba i tendeix a carregar-se més d'electricitat.

stats