Societat 12/06/2012

Les entitats del Tercer Sector demanen que els pisos dels bancs rescatats passin al parc públic

La presidenta de la Taula del Tercer Sector ha explicat que a Espanya les entitats bancàries tenen un estoc d'un milió d'habitatges buits

Efe
2 min

BarcelonaLa presidenta de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, Àngels Guiteras, ha reclamat avui que les existències d'habitatges buits de les entitats financeres que seran rescatades amb els diners procedents d'Europa passin a formar un parc públic de pisos de lloguer social.

Guiteras ha fet aquesta petició durant la inauguració de la jornada 'Dret a l'habitatge: noves solucions, noves polítiques' que han organitzat les entitats socials catalanes i que se celebra al llarg del dia d'avui a l'auditori de l'ONCE de Barcelona.

La presidenta de la Taula del Tercer Sector, una entitat que agrupa gairebé 4.000 organitzacions socials, ha explicat que a Espanya les entitats bancàries tenen un estoc d'un milió d'habitatges buits.

"És necessari que aquest enorme estoc d'habitatges de les entitats financeres que són rescatades amb fons públics es posin al servei de les polítiques públiques i es creï un parc d'habitatges socials", ha demanat Guiteras.

Per la presidenta de les entitats, "el dels habitatges és el nou FROB que hauríem de poder posar en marxa".

Segons la Taula d'entitats socials, a Espanya es necessiten almenys 550.000 habitatges de lloguer social per fer front a les necessitats de moltes famílies que es queden sense habitatge per no poder pagar hipoteques o lloguers.

"El rescat bancari és una oportunitat única i segurament irrepetible per fer aquest parc d'habitatges socials", ha insistit Guiteras.

La presidenta de les entitats ha demanat també la revisió del Pacte Nacional de l'Habitatge 2007-2016, "perquè es va signar en circumstàncies diferents i les seves mesures ja no resulten ni possibles ni adequades per poder accedir a un habitatge digne".

Sobreocupació, infrahabitatge, desnonaments i gent sense casa són els problemes que ha detallat Guiteras abans de denunciar que "som en un moment crític en relació amb l'accés a l'habitatge, que és una necessitat bàsica i tan crucial com l'educació o la sanitat".

"Està creixent de forma alarmant el nombre de ciutadans que no poden accedir a un habitatge digne, el dret principal per poder accedir a altres drets", ha ressaltat Guiteras, que ha reclamat que "l'habitatge deixi de ser considerat un negoci, perquè si hi ha algun culpable de la crisi és l'especulació immobiliària".

Guiteras ha recordat que la Taula d'entitats socials és una de les organitzacions que ha impulsat la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per demanar la modificació de la llei hipotecària, permetre la dació en pagament, parar els desnonaments i establir els lloguers socials.

Durant la inauguració de la jornada, l'adjunt del síndic de greuges, Jordi Sánchez, ha reivindicat també una modificació urgent de la legislació per salvar les "desigualtats" que hi ha establertes en els pactes hipotecaris entre les entitats financeres i les persones "que no sempre són transparents ni clars".

stats