Societat 23/11/2011

Arriba un senyal a la Terra des de la sonda russa Fobos-Grunt, que ja es donava per perduda

Aquesta nau, que es dirigia a Mart, està encallada en l'òrbita de la Terra perquè té un motor trencat que no li permet sortir cap al planeta vermell

Ara
1 min

BarcelonaL'Agència Espacial Europea (ESA) assegura que ha entrat en contacte amb la sonda russa que s'havia enviat de missió a Mart. L'agència informa que la seva estació de seguiment a Perth, Austràlia, ha recollit un senyal de la sonda Fobos-Grunt, que és el nom d'aquest aparell. A hores d'ara, els enginyers russos estan treballant per mantenir les comunicacions amb la nau i no perdre-hi el contacte de nou.

Fobos-Grunt s'ha estancat en l'òrbita de la Terra des del seu llançament el 9 de novembre, incapaç d'encendre el motor que l'havia de portar a Mart. Ara per ara, després del contacte, hi ha la possibilitat que els controladors russos puguin establir quin és el problema amb la nau espacial i arreglar-lo.

Fobos-Grunt encara té un petit marge per iniciar el seu viatge a Mart abans que la creixent distància amb la Terra sigui massa gran. La sonda va ser construïda per aterrar a la lluna de Mart Phobos i recollir-hi mostres de roca per portar-les a la Terra.

La missió també destaca perquè la primera missió xinesa a Mart, Yinghuo-1, ha sigut llançada conjuntament amb aquest aparell espacial rus.

stats