Societat 03/02/2011

El Parlament votarà si demana incloure el delta de Llobregat a la llista mundial de zones humides protegides

El consorci del Delta ja va demanar el 4 d'octubre de l'any passat la inclusió d'aquest indret en el conveni Ramsar

Acn
3 min

GavàLa comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament votarà una proposta de resolució que ha presentat ERC que demana la inclusió de les reserves naturals del delta del Llobregat al conveni internacional de zones humides, conegut com a "Ramsar". El delta metropolità és "la zona humida més important de la Península Ibèrica i de la Unió Europea que encara no està inclosa" en el tractat, que protegeix ja el delta de l'Ebre, els aiguamolls de l'Empordà, i els estanys de Banyoles, Sant Maurici i Aigüestortes. Aquesta demanda, impulsada per l'entitat Depana, ha rebut el suport de l'organisme que gestiona les reserves i dels Ajuntaments de Gavà, Viladecans, el Prat de Llobregat i Sant Boi. La proposta presentada també reclama l'ampliació dels espais protegits.

La resolució demana "iniciar tots els tràmits necessaris perquè el govern de l'Estat, que té la competència per fer-ho, faci la sol·licitud d'inclusió del delta del Llobregat a la llista de la Convenció internacional sobre zones humides d'importància internacional Ramsar". Aquest acord el van signar molts Estats del món el 1971 a la ciutat iraniana de Ramsar, i està en vigor a l'Estat espanyol des del 1982.

"Malgrat la seva importància, el delta del Llobregat no s'hi troba inclòs", recalca la proposta de resolució, que recorda que aquest espai "és la segona zona humida més important de Catalunya per darrere del delta de l'Ebre". 923 hectàrees del delta del Llobregat, en canvi, sí que estan protegides per diverses figures des dels anys 80 i 90 del segle passat, especialment perquè estan incloses a la Xarxa Natura 2000.

Amb tot, la portaveu d'ERC al Parlament Anna Simó va recalcar durant la presentació de la proposta, dimarts, que el delta del Llobregat és "un delta que ha patit moltíssim la pressió urbanística d'infraestructures, la pressió d'estar al mig mateix, al cor de l'àrea metropolitana de Barcelona". La proposta de resolució considera que aquests espais, on aus protegides conviuen amb grans infraestructures com el port, l'aeroport o la dessaladora i amb ciutats importants, "ja ha contribuït amb escreix al progrés socioeconòmic de Catalunya", i té en compte "la situació fràgil en què es troba el delta del Llobregat", enmig d'una "zona metropolitana".

La intenció és impulsar el pla especial de protecció del Delta. Per això Simó va afegir que cal un "nou pla de protecció per incrementar el nivell de protecció de la zona del delta del Llobregat". I és que el text presentat també proposa "aprovar el més aviat possible el nou pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del delta del Llobregat que integri i protegeixi tots els espais i les zones humides del Delta". Aquestes zones, disperses per la plana deltaica, es concentren bàsicament al marge oriental de la desembocadura, a l'espai de Cal Tet, i als voltants dels estanys del Remolar i les Filipines, a l'est de la T1.

La proposta ja ha rebut el suport d'associacions, ajuntaments i organismes públics. "Aquesta és una petició reiterada d'associacions serioses en l'àmbit mediambiental com Depana", va recordar Simó. De fet, aquesta entitat conservacionista va protagonitzar a mitjans de l'any passat una campanya demanant aquesta inclusió de les zones humides metropolitanes al tractat internacional.

No és l'única. També el Consorci del Delta, l'organisme integrat per la Generalitat i els municipis i encarregat de la gestió i preservació dels entorns, va sol·licitar ja el 4 d'octubre a la Generalitat que demanés a l'Estat aquesta inclusió en el conveni Ramsar. Els ajuntaments també han aprovat mocions en aquest sentit. Gavà va ser el primer a fer-ho, el setembre passat. Van seguir els consistoris del Prat, a l'octubre, Viladecans, al novembre, i Sant Boi. En aquests tres municipis, l'acord va rebre el suport de tots els partits del ple.

La proposta que ha presentat els republicans, a més, demana també ampliar aquestes zones protegides. "Encara hi ha unes 200 hectàrees sense cap mena de protecció, i d'altres, com ara l'estany de la Murtra, la pineda de Gavà o les zones humides de la rerepineda de Gavà, que tenen figures de protecció difuses", diu el text, que reclama la inclusió d'aquestes i d'altres zones com a reserves naturals al pla especial de protecció que duu anys sense aprovar-se. La falta de protecció d'aquests àmbits "posa en perill la totalitat del delta del Llobregat", va argumentar Simó.

stats