SERVEIS PÚBLICS
Societat 03/07/2012

Els escàndols de la sanitat catalana

La comissió d'investigació sobre la sanitat rebrà demà llum verda del ple del Parlament. La comissió posa sota els focus els nombrosos casos de possibles irregularitats que planen sobre aquest sector.

Auri Garcia Morera
3 min
HOSPITAL INTERVINGUT  La Generalitat va intervenir al març els comptes de l'Hospital de Sant Pau, que tenia un forat de 18 milions d'euros. Ara prepara un pla de viabilitat.

BARCELONA.La sanitat catalana no guanya per disgustos. En època de bonança va ser protagonista d'un gran creixement, igual que ho van ser altres àmbits, i la gestió del sistema mai va ser objecte de sospita. Ara que és temps de vaques magres, ha estat víctima de severes retallades pressupostàries i ha vist com començaven a aflorar els casos de possibles irregularitats. Molts d'aquests casos els ha destapat el diari El País , i fins fa molt poc no havien tingut repercussió més enllà dels mitjans de comunicació.

Dijous passat això va canviar amb la dimissió de Josep Prat, president de l'Institut Català de la Salut (ICS), esquitxat per un d'aquests casos de possibles irregularitats. Demà el ple del Parlament té previst donar llum verda a la creació d'una comissió d'investigació sobre aquests escàndols. És una iniciativa del PSC que compta amb el suport de tota l'oposició i que, en un principi, havia de posar el focus sobre el cas Innova, que ha provocat la dimissió de Prat i que toca més de prop Convergència i Unió. CiU, però, ha acceptat que la comissió tiri endavant per poder-hi tractar altres casos amb més relació amb el tripartit com la construcció de l'Hospital Moisès Broggi o la gestió del Parc Taulí.

Boi Ruiz trencarà el seu silenci

La comissió d'investigació farà que el conseller de Salut, Boi Ruiz, hagi de trencar el silenci mantingut fins ara en relació amb aquests casos. Dijous passat, després que Prat presentés la seva renúncia, el conseller només va dir que la dimissió li semblava "raonable" perquè d'aquesta manera Prat es podrà "dedicar al que és prioritari en aquest moment", defensar-se de les acusacions. Dels fets en qüestió, però, Ruiz es va limitar a constatar que són "esdeveniments aliens a l'ICS".

Casos més sonats

Innova i el número dos de Boi Ruiz

Els suposats pagaments no justificats d'un hòlding d'empreses municipals de Reus, Innova, esquitxen el que fins dijous passat era el número dos de Boi Ruiz a Salut, Josep Prat. Innova va fer pagaments de més d'un milió d'euros a l'exdirector del Servei Català de la Salut, Carles Manté, i a l'arquitecte Jorge Batesteza mentre Prat en va ser el director. Durant pràcticament un any, fins al gener passat, Prat va combinar els seus càrrecs a Innova i el grup hospitalari privat USP amb el de director de l'Institut Català de la Salut (ICS).

Les adjudicacions al Grup Serhs

Ramon Bagó, president del Grup Serhs i directiu del Consorci de Salut i Social de Catalunya, va començar a ser investigat al gener per l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) per una possible incompatibilitat entre aquests dos càrrecs. El Grup Serhs s'ha beneficiat de l'adjudicació del servei de restauració de diversos hospitals que són part del Consorci de Salut i Social de Catalunya. Bagó, exalcalde de Calella per CiU, va explicar a l'ARA al març que "el Consorci feia un concurs però qui ho decidia era cada hospital".

Els cobraments del diputat Crespo

La fiscalia del Tribunal de Comptes investiga Xavier Crespo, exalcalde de Lloret de Mar i diputat de CiU al Parlament, per certes transaccions econòmiques amb la societat Centres Mèdics Selva Maresme, de la qual ell era gerent. La Sindicatura de Comptes va examinar aquest assumpte el 2006 però no va emetre cap informe concloent. Les investigacions apuntaven que Crespo i la seva dona haurien pogut cobrar uns 200.000 euros de Centres Mèdics Selva Maresme, que gestiona els hospitals de Calella i Blanes.

Suposades feines fictícies a Sant Pau

L'Hospital de Sant Pau va tancar l'exercici 2011 amb un dèficit de 18 milions d'euros, cosa que va fer que la Generalitat destituís el gerent de l'entitat, Jordi Varela, i n'intervingués els comptes. Una doctora de l'hospital, una associació d'infermeria i el comitè d'empresa han portat als tribunals unes suposades irregularitats que inclouen feines fictícies que no es van portar a terme per part de les persones que les van cobrar. El jutge del cas va observar indicis d'aquestes irregularitats i va imputar dos dels implicats.

stats