SOCIETAT
Societat 23/01/2012

La Generalitat deu 9 milions d'euros a les escoles bressol privades

Les dues principals associacions del sector diuen que el deute els obligarà a demanar crèdits per pagar els sous

Efe
2 min
Els pares volen escoles bressol per conciliació i per educació

BarcelonaLa Generalitat deu 9 milions d'euros a les escoles bressol privades en subvencions corresponents als dos últims cursos, principalment a les comarques de Barcelona. El deute ha obligat molts d'aquests centres a demanar crèdits per poder abonar salaris i despeses.

Així ho han denunciat les associacions de Guarderies de Catalunya i Catalana de Guarderies en un comunicat conjunt, en què precisen que el deute dels 9 milions d'euros afecta 213 guarderies privades que reben una subvenció de la Generalitat d'un total de 634 privades que hi ha a tot Catalunya.

Segons un estudi realitzat per les dues associacions, centrat al districte de Sant Martí de Barcelona, de les 3.450 places de guarderia que hi ha –1.616 de públiques i 1.834 de privades–, 1.355 estan buides i no es cobreixen.

En aquest districte s'han construït els últims anys deu noves guarderies públiques que han suposat una inversió de 23 milions d'euros, un cost que es podria haver destinat a subvencions directes a les famílies, segons argumenten aquestes entitats, que advoquen per la convivència entre model públic i privat.

Aquestes associacions critiquen que el PP, que històricament s'havia mostrat a favor de la convivència entre guarderies públiques i privades, "ha mostrat indicis que podria plantejar un canvi de filosofia" arran de diverses intervencions de dirigents populars als ajuntaments de Barcelona i Tarragona.

A Barcelona, el president del grup municipal del PP a l'Ajuntament, Alberto Fernández Díaz, va reclamar fa uns dies a la Generalitat que pagués el milió d'euros que havia promès per al finançament de les guarderies de la ciutat i "no va qüestionar el model insostenible i mal planificat de la ciutat".

A Tarragona, el grup municipal del PP va demanar que es destini una part de l'IBI a les guarderies públiques de la ciutat, segons s'indica en el comunicat.

Les dues associacions, que agrupen gairebé la totalitat de les guarderies privades de Catalunya, asseguren que el cost d'una plaça municipal en concepte d'educació és de 5.400 euros anuals, mentre que en una privada pot oscil·lar entre els 3.500 i els 4.000 euros.

stats