Societat
Societat 21/08/2011

Els 10 objectes més curiosos que s'han enviat a l'espai

Els astronautes no viatgen sols. La revista 'Time' recull els més peculiars

Redacció
3 min
Lego

BarcelonaSembla ser que els astronautes no viatgen sols, en les seves missions espacials. La revista Time ofereix un article amb els 10 objectes més curiosos que han viatjat a l'exterior del planeta Terra:

1. Tres figures de Lego

El passat 5 d'agost, la NASA va llançar la sonda espacial Juno, que quan arribi a Júpiter el 2016 s'hi passarà tot un any explorant-ne l'atmosfera abans de tornar a la superfície. A bord de la nau espacial hi ha tres figures de lego: una del déu suprem de la mitologia romana –del que pren el nom el planeta-, una altra de la seva dona Juno i una tercera de l'astrònom Galileo Galilei. La presència de les figures respon a un conveni entre la NASA i el grup LEGO per motivar els nens a explorar la ciència i la tecnologia.

2. Golden Records

Les naus espacials Voyager 1 i 2, que planen per l'espai des del 1977, carretegen un disc de coure recobert que té enregistrades una sèries de pistes auditives. Els clips consisteixen en música de diferents cultures i èpoques, així com sons de la natura i d'altres originats pels humans (com el soroll d'un petó). El contingut, seleccionat per un comitè presidit per l'astrònom Carl Sagan, també inclou un missatge del president Jimmy Carter i 115 imatges en format analògic.

3. Peça de plom de l'antiga colònia britànica Jamestown

El transbordador Atlantis, llançat en una missió el març del 2007, portava una peça de plom recuperada del fons d'un pou de l'antiga colònia britànica de Jamestown a Virgínia –la primera als Estats units-.

4. Sobres de cartes controvertits

Els astronautes de l'Apollo 15, llançat a l'espai el 1971, es van veure involucrats en un episodi controvertit quan, en retornar de la missió, van intentar vendre un paquet de 400 sobres de cartes segellades que s'havien endut a l'espai.

5. El sabre lluminós de Luke Skywalker

La NASA va voler fer un homenatge al trentè aniversari de la pel·lícula El retorn del Jedi (1977), i en la missió STS-120 del Discovery, iniciada a l'octubre del 2007, va col·locar a l'interior del transbordador tot un emblema del film, el sabre lluminós del personatge Luke Skywalker.

6. Les cendres de James Doohan, actor de la sèrie Star Trek

James Doohan, l'actor que interpretava el paper d'Scotty a la sèrie de televisió Star Trek, volia que les seves cendres s'escampessin per l'espai – tal com ja ho havia fet anys abans el creador de la sèrie, Gene Roddenberry-. La missió, però, va fracassar en dos intents diferents en què els coets que les portaven van patir diversos accidents i les cendres es van acabar perdent enmig de l'oceà Pacífic.

7. Les monedes de Grissom

El Juliol de 1961, l'astronauta Gus Grissom es va endur 50 monedes de 10 cèntims i 3 bitllets d'un dòlar en la segona missió espacial pilotada del projecte Mercury. Els objectes haurien tingut un gran valor en el retorn a la Terra si no hagués sigut perquè es van perdre a l'oceà Atlàntic, després que la nau hi fes un aterratge accidental. La nau es va enfonsar, però va ser recuperada 30 anys després amb algunes de les monedes a l'interior.

8. Un set amb sis pals de golf i diverses pilotes

Una de les imatges espacials més famoses de la història és l'astronauta Alan Shepard jugant a golf a la Lluna durant la missió de l'Apollo 14. En retornar a la Terra, Shepard va donar el set de sis pals i diverses pilotes que van fer el viatge llunàtic a l'Associació Nord-americana de Golf.

9. Un retrat amb la família de Charles Duke

Charles Duke es va convertir el 1972 en l'home més jove que ha trepitjat la Lluna – i un dels 12 únics que ho ha fet -. Durant la seva participació en missió de l'Apollo 16, l'astronauta va dipositar a la superfície de la Lluna una fotografia on hi apareixen ell, la seva dona i els seus dos fills. I, com a mostra, en va fer una fotografia per la posteritat.

10. Un ninot del personatge Buzz Lightyear de Toy Story

El ninot va volar a l'espai el 2008, en la missió STS-124 del Discovery, i es va estar 450 dies a l'Estació Espacial Internacional de la NASA fins que va tornar a la Terra l'11 de setembre del 2009.

stats