Societat 25/07/2014

El govern espanyol arriba a un acord per finançar públicament el primer medicament per l'hepatitis C

La federació d'afectats assegura que ara les comunitats no podran negar-se a finançar el medicament

Agències
1 min

BarcelonaLa Federació Estatal de Malalts Trasplantats i Hepàtics (FNETH) ha informat aquest divendres que les comunitats autònomes podran tractar a tots els malalts d'hepatitis C amb els nous medicaments disponibles sense necessitat d'augmentar el seu pressupost. Segons ha precisat en un comunicat, podran al·legar manca de pressupost perquè tots podran rebre el tractament sempre que un especialista ho acrediti, pel mateix preu que la resta.

La negociació entre el Ministeri de Sanitat, Serveis Social i Igualtat i el fabricant del 'simeprevir' -un dels medicaments d'última generació que els pacients fa mesos que demanen que el catàleg de prestacions aprovi, i el primer d'una llista que inclou altres solucions- ha permès fixar un preu universal per la seva prescripció.

La FNETH, una entitat que pertany a la ELPA (The European Liver Patients Association), ara demana a les diferents conselleries de salut que donin una ràpida tramitació a les prescripcions que els especialistes facin en relació amb els medicaments aprovats, d'entre els quals el 'simeprevir' és el primer.

"La salut dels pacients i els seus tractaments depenen exclusivament dels governs autonòmics, que són els que tenen la competència al respecte, ara i en el futur", afegeix el comunicat, que recorda que el 'simeprevir' estarà disponible a partir del mes d'agost i que el 'sofosbuvir' -una altra combinació d'última generació- depèn de tancar l'acord amb el laboratori que el comercialitza.

Segons les associacions de malalts, l'hepatitis C provoca més de 2.800 casos de càncer de fetge a l'any, uns 350 trasplantaments hepàtics en adults i més de 10.000 morts directes o indirectes cada any al conjunt de l'estat espanyol. Amb l'acord per comercialitzar el primer medicament, esperen poder reduir aquestes xifres.

stats