Societat 10/05/2012

Desarticulat un grup especialitzat en estafes per internet

S'han detectat més de 400 transaccions fraudulentes amb un import total superior als 150.000 euros

Acn
2 min

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra han detingut els integrants d'un grup criminal especialitzat a cometre estafes per internet. Han detingut sis persones, a les quals s'imputen delictes d'estafa, frau amb targetes de crèdit, descobriment de secrets, intrusions a sistemes informàtics i receptació.

Els sis detinguts s'havien associat entre ells per donar-se suport logístic i de coneixements i per lucrar-se amb els delictes que cadascun d'ells cometia. La policia, en una operació que ha durat vuit mesos, ha detectat més de 400 transaccions fraudulentes amb un import superior als 150.000 euros. Feien servir diverses tecnologies de comunicació, com xats, veu sobre IP i videoconferència, entre d'altres, per posar-se en contacte entre ells.

El grup estava format per dues branques. La primera s'encarregava de l'atac a plataformes de banca 'online' i comerç electrònic, mitjançant l'ús de xarxes 'bootnets', amb la qual cosa obtenien targetes bancàries. La segona branca utilitzava aquestes targetes per proporcionar productes nous de qualsevol tipus (electrònica, electrodomèstics, accessoris de vehicles, etc.) al mercat negre de Barcelona.

Les mercaderies s'adquirien a través de diverses botigues d'internet, i per al pagament es feien servir números de targetes de crèdit de diversos països estrangers (els Estats Units, els Canadà, els Emirats Àrabs Units i països d'Europa). Les dades de les targetes havien estat obtingudes il·lícitament a través de la xarxa.

El cap de grup, ubicat a Lleida, tenia col·laboradors amb els quals operava dins el territori espanyol i des de l'estranger. Cada integrant del grup tenia assignat un rol determinat. Els col·laboradors ubicats a l'estranger (Ucraïna, Itàlia, el Marroc, l'Índia) eren els que habitualment feien les comandes.

Els que es trobaven a Catalunya s'encarregaven de donar suport logístic a la recepció de les mercaderies adquirides a través d'internet. El material era lliurat, principalment, a tres domicilis. Dos d'ubicats a Cornellà de Llobregat i l'altre, a Lleida. Altres col·laboradors s'encarregaven d'emmagatzemar la mercaderia i vendre-la a terceres persones.

La manera d'actuar del grup investigat es basava a fer compres utilitzant un àlies o nom fals. Es feia el pagament de la comanda amb una targeta estrangera i es proporcionava un telèfon de contacte de la persona que havia de rebre la mercaderia. L'adreça de lliurament era falsa, però es trobava a prop d'on era ubicat el col·laborador encarregat de recollir-la.

Els detinguts se'ls relaciona, fins al moment, amb un total de 151 compres fraudulentes consumades que ascendeixen a un total de 46.841 euros. Les gestions dels investigadors van permetre aturar totes les compres que s'estaven tramitant i que ascendien a un total de 105.204 euros.

El que es considera el cap del grup, Adil B., de 26 anys i nacionalitat marroquina, ha estat detingut a Lleida. També a la capital de Ponent s'han detingut Dina B.H., de 24 anys i nacionalitat espanyola, i José Carlos V.T., de 37 anys i nacionalitat també espanyola. A Esplugues de Llobregat s'ha detingut Hassan B., de 30 anys i nacionalitat marroquina. A Tarragona, Miloud A., de 40 anys i nacionalitat belga. Per últim, a Cornellà de Llobregat s'ha arrestat Abderrahim B., de 32 anys i nacionalitat marroquina.

Els detinguts van passar a disposició judicial i es va decretar ingrés a presó pel que es considera el cap de l'organització. La resta d'integrants han quedat en llibertat amb càrrecs.

stats