Societat 03/02/2011

Estats Units modifica plantes genèticament que canvien de color davant explosius

Les plantes de l'experiment "podrien estar situades als aeroports i podrien assenyalar-nos qui és la persona que transporta els explosius"

Efe
2 min
aeroplantes

WashingtonInvestigadors de la universitat nord-americana de Colorado han aconseguit modificar genèticament plantes perquè reaccionin i canviïn de color davant la presència d'explosius. La investigació, liderada per la biòloga June Medford, vol "ensenyar" a determinades plantes a desenvolupar "naturalment" determinades "proteïnes d'alerta" davant "estímuls amenaçadors". La biòloga assegura que han descobert "l'habilitat d'algunes plantes per actuar com a detectors altament especialitzats davant amenaces biològiques i determinades substàncies químiques. Les plantes no poden córrer o amagar-se de les amenaces, és per això que han desenvolupat sistemes altament sofisticats per respondre al seu medi ambient. Els hem ensenyat com detectar coses que ens interessen perquè responguin d'una manera que puguem percebre i que d'aquesta manera ens diguin que hi ha alguna cosa nociva al nostre voltant". Fins ara, el projecte ha aconseguit hortènsies modificades genèticament que empal·lideixen amb el contacte amb nitroglicerina. Malgrat tot, la investigadora matisa que això només passa "al laboratori i sota una llum constant", sense "vent, pluja o gent llençant cafè". La reacció de les plantes encara triga algunes hores, per la qual cosa el repte de Medford és avançar aquesta reacció a només uns minuts. Les plantes de l'experiment "podrien estar situades als aeroports i podrien assenyalar-nos qui és la persona que transporta els explosius". També podrien avisar d'aigua o aire contaminat o amb substàncies nocives".

El projecte va començar el 2003 i té un finançament de 10 milions de dòlars i compta amb el suport de l'Agència de Projectes d'Investigació Avançada sobre Defensa (DARPA) i l'Agència de Defensa de Reducció d'Amenaces, ambdues del departament de Defensa del Estats Units. La investigació forma part d'un departament de recerca del Pentàgon denominat Sistemes Biològics de Sortida i Entrada, que té l'objectiu de produir dissenys i enginyeries racionals de circuits de regulació genètica, sistemes de senyals de resposta i metabolisme.

stats