Societat 12/06/2012

Les estàtues humanes ja es concentren a la part de baix de la Rambla de Barcelona

Vint-i-set artistes han superat les proves per ocupar una de les 30 places que s'oferien, però es queixen perquè a la nova ubicació hi ha menys gent, més sol i més competència

Maria Ortega
2 min
Un estàtua a la Rambla de Santa Mònica

BarcelonaLes estàtues humanes de la Rambla ja no campen per diferents espais d'aquesta artèria com fins ara. Aquest dimarts ha entrat en funcionament la nova regulació municipal que les concentra a la part de baix, a la Rambla de Santa Mònica, que és la part més ampla del passeig. L'objectiu, com remarca la regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, és "guanyar en seguretat, perquè ara s'eviten les aglomeracions i que passejar per la Rambla sigui més agradable". Un total de 27 artistes han superat el procés de selecció, que ha deixat vacants tres de les places que s'oferien (hi va haver 35 sol·licituds, però vuit van resultar no aptes). S'estableixen ara dos torns, un de matí i un de tarda, amb 14 punts per a estàtues cadascun.

Una altra de les novetats de la regulació és el pagament d'una taxa per l'ocupació de l'espai públic. Les estàtues abonaran pels sis mesos que queden d'any un total de 189 euros, mentre que per a l'any sencer m'hauran de pagar 279. Un preu que, segons denuncia Fabián López, president de les estàtues i un dels seleccionats per mantenir la seva activitat a la Rambla, "és més elevat" del que ens havien anunciat en un primer moment. Aquesta no és, però, la queixa més repetida pel col·lectiu d'estàtues. Denuncien que com a conseqüència de la nova ubicació (més ample) passen molta més calor, perquè el sol els ´dona de manera directa i no tenen protecció. "M'estic fregint", lamentava aquest dimarts al matí el Fabián sota un sol de justícia.

També es queixen perquè "molta gent ja no arriba a passejar fins la part baixa de la Rambla", com explicava el Joan Cardona, que fa de Cristòfol Colom,i perquè l'acumulació d'estàtues els resta protagonisme individual. Tenen més competència.

D'altra banda, les estàtues també denuncien la manera com s'ha fet el procés de selecció. Walter San Juaquín, que fa de Quixot, lamenta que s'hagin valorat només una fotografia i un text i no la seva actuació en viu, cosa que la regidora del districte, Mercè Homs, ha justificat assegurant que "les estàtues no han de fer ni un so, ni un moviment especial i, per tant, la valoració es pot fer en estàtic".

Sigui com sigui, el procés de selecció ha acabat flexibitzant alguns dels requeriments establerts, com ara la vinculació al territori. El tipus d'estàtues que s'han seleccionat no varien gaire de les que ja hi havia i, de fet, només se n'han incorporat unes vuit de noves. Això sí, el jurat ha destacat amb una menció especial cinc propostes per aportar "modernitat i avantguarda" o per "representar personatges històrics vinculats a la ciutat i al país". Són 'El hombre del viento', 'La equilibrista', 'Crsitòfol Colom, 'Salvador Dalí' i 'Venus con cajones'.

A partir d'aquest dimarts, doncs, les estàtues humanes de la Rambla s'exposen en el tram més ample del passeig i en dues franges horàries (de 10 hores a 16 hores i de 16 hores a 22 hores). Els punts d'exhibició estan separats entre ells per distàncies d'entre 6 i 12 metres, però les estàtues es queixen de la ubicació d'alguns d'aquests punts, ja que en alguns casos n'hi ha de molt pròxims ala sortida del metro o als passos de vianants.

stats