Societat 20/06/2012

Una onada de calor donarà el tret de sortida a l'estiu

L'Agència Espanyola de Meteorologia preveu un estiu més calorós del normal, però evita mullar-se gaire en el pronòstic

Miquel Bernis
2 min
Banyistes a la platja de la Barceloneta / EFE

Barcelona @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } Una entrada d'aire càlid provocarà la primera onada de calor de l'estiu a partir de Sant Joan, segons ha anunciat el delegat de l'AEMET a Catalunya, Antonio Conesa, aquest matí. Les previsions apunten que les temperatures arribaran fins als 30 graus a la costa i que se superaran els 35 a l'interior, tant de Catalunya com del País Valencià, un fet que, val a dir, ja ha passat en més d'una ocasió durant les últimes setmanes. S'esperen màximes de fins a 38 graus al centre de la setmana que ve.

L'AEMET també ha fet el seu pronòstic de cara a l'estiu. Els meteoròlegs de l'agència estatal esperen que sigui “més calorós del normal” a la Península. No hi ha matisos sobre aquest pronòstic general, ni pel que fa a quin mes podria ser el més calorós, ni tampoc sobre quines regions dins la Península tenen més risc de calor forta. Segons Conesa, la definició dels models de pronòstic estacionals no permet anar més enllà. Els pronòstics d'AEMET van encertar que la primavera seria més càlida del normal, però no sempre han estat bons: l'any passat també van anunciar un estiu especialment calorós, i el juliol va acabar sent el més plujós i fresc en molts anys.

El delegat d'AEMET a Catalunya ha aprofitat també per explicar el fenomen de la tempesta de sorra de fa uns dies, que va produir-se molt a prop de la seu d'aquest organisme a Barcelona. Segons Conesa, el causant va ser un “front en ratxa” produït pel descens sobtat d'un cos d'aire associat a una tempesta que descarregava al Maresme. L'estació meteorològica d'AEMET va registrar una ratxa de vent de 82 km/h, un canvi molt brusc en la direcció del vent i una baixada de 6 graus de la temperatura en pocs minuts. Antonio Conesa ha explicat que gràcies a l'avís d'AEMET es van avortar quatre operacions d'aterratge a l'aeroport del Prat que haurien pogut ser perilloses.

stats