CASTELLS
Societat 30/07/2012

Un estiu carregat de gammes extres

Els Castellers de Vilafranca van descarregar dos castells de gamma extra en la mateixa diada. Les estrenes dels Xiquets de Reus, els Bordegassos i els Marrecs, un nivell per sota, tampoc no van tenir preu.

Efren Gracia
2 min
Pilar de vuit amb folre i manilles descarregat dissabte pels Castellers de Vilafranca a Vilanova i la Geltrú.

VILANOVA I LA GELTRÚPodem estar convençuts que la temporada estival està en marxa quan els castells de la gamma extra es fan propietaris de les places més importants i es multipliquen arreu del territori. La maquinària verda ja està preparada: els Castellers de Vilafranca van descarregar dissabte dos castells del màxim nivell i en sumen tres en quinze dies. Vilanova i la Geltrú va viure la millor de les actuacions fetes a la ciutat, i no només pels resultats obtinguts pels Castellers de Vilafranca, sinó també per l'execució exquisida amb què els van presentar en societat.

Després d'obrir la caixa de Pandora a Mataró, on van descarregar el seu primer castell de gamma extra de l'any, els de Vilafranca van fer gala del seu excel·lent estat de forma. Van descarregar el dos de nou emmanillat en la segona ronda i van tancar l'actuació amb el pilar de vuit. Els verds van tornar a lligar uns folres de màxima estabilitat que van permetre a les manilles treballar sense sorpreses. El tronc de la torre, que ja mira cap al dos de vuit sense folre, va fer la resta sense complicacions i els pilaners van replicar al seu torn per fer un nou pas endavant. El ventall dels verds segueix eixamplant-se i ara el seu repte inclouria no aparcar els castells de la gamma extra fins a haver passat comptes a la diada més important de l'estiu: la de Sant Fèlix.

Calendari exigent

Amb un calendari exigent que no els permetrà abaixar la guàrdia, la Colla Jove Xiquets de Tarragona va decidir dissabte fer un pas enrere per no tenir problemes quan toqui fer-ne dos endavant. Els de la camisa lila es plantaven a Vilanova després de fer llenya dues setmanes consecutives en els castells de nou pisos i van preferir aparcar aquestes construccions per recuperar l'alè perdut. Van descarregar el cinquè cinc de vuit i van completar l'actuació amb dos castells inferiors. Si bé per als verds la temporada guanya interès amb els castells de gamma extra, el dos de vuit folrat té un estatus semblant per a les colles dominadores dels bàsics de vuit.

Dissabte els Xiquets de Reus van posar la cirereta a un gran inici de temporada coronant la sempre desitjada torre de vuit amb folre, mentre que els Bordegassos es van quedar a tocar de l'aleta amb un bagatge molt més just. Els Marrecs de Salt van descarregar els primers bàsics de vuit a la diada de la seva festa major, i es van apuntar així la segona clàssica del seu historial.

stats