Societat 03/05/2012

Un estudi desvela la diversitat microbiana de la vagina

Els ginecòlegs haurien d'aplicar tractaments personalitzats que tinguessin en compte la diversitat de microbis de cada dona, segons la recerca publicada a 'Science Traslational Medicine'

Mònica L. Ferrado
2 min

BarcelonaActualment, les revisions ginecològiques i els paràmetres que es mesuren es basen en l'assumpció que totes les dones haurien de respondre de la mateixa manera a un tractament. Un nou estudi sobre la diversitat microbiana a la vagina qüestiona aquest pilar que regeix les revisions ginecològiques. Contrari a la creença popular, els microbis que habiten a la vagina no són els mateixos en totes les dones, poden canviar considerablement al llarg del temps i condicionen la reacció davant certs tractaments. També fa que algunes dones siguin més o menys susceptibles davant certes infeccions. L'anàlisi s'ha fet amb 32 dones negres i caucàsiques i s'acaba de publicar la revista 'Science Traslational Medicine'.

Referents anteriors

Estudis previs han mostrat que hi ha cinc tipus de comunitats microbianes vaginals en dones de diferents orígens ètnics. Ara, s'han realitzat anàlisis genòmiques que, a més, han permès veure com aquests microbis interactuen. La recerca s'emmarca dins del projecte microbioma humà. Segons els autors de l'estudi, que lideren les Universitats de Maryland i Idaho, en una mateixa dona el tipus i l'abundància de microbis a la vagina poden variar –de vegades molt– en curts intervals de temps. D'altra banda, hi ha dones que no experimenten cap canvi.

Atès que la composició microbiana pot estar lligada a la invasió de patògens, els resultats indiquen que el risc d'infecció i malaltia en les dones pot variar al llarg del temps segons els microbis que hi hagi a la seva vagina.

Millors tractaments

La troballa podria millorar el diagnòstic d'infeccions comunes del tracte reproductiu o de vaginosi bacteriana. La troballa podria ajudar a entendre per què davant una determinada simptomatologia, de vegades, no es detecta l'agent responsable. També pot contribuir a reduir l'ús innecessari d'antibiòtics d'ampli espectre prescrits per restaurar la salut vaginal.

stats