Ensenyament
Societat 15/06/2011

Prop de 30.000 estudiants comencen aquest dimecres la selectivitat

Uns 3.500 alumnes de cicle superior de FP opten per primera vegada a fer els exàmens d'assignatures específiques per apujar nota

Sònia Sánchez
2 min

BarcelonaUn total de 29.712 estudiants estan convocats des d'aquest dimecres i fins divendres a les proves de selectivitat per accedir a la universitat. La novetat d'enguany és que, per primera vegada, els alumnes de cicle superior de Formació Professional (FP) que vulguin apujar la seva nota mitjana poden presentar-se a les proves de matèries específiques, opció a la qual s'han acollit 3.515 estudiants de FP.

Les proves arrenquen a les 9 hores de dimecres amb l'examen de llengua castellana i literatura, al qual seguirà llengua catalana i literatura. Dijous serà el torn d'història o història de la filosofia i de la llengua estrangera, que cada any és majoritàriament l'anglesa. Aquestes quatre són les matèries comunes. Segons el sistema instaurat l'any passat, la fase general de la selectivitat comprèn aquestes quatre assignatures i una d'específica de la modalitat, que són les cinc obligatòries.

Per als estudiants de batxillerat, la nota mitjana de curs computa un 60%, en cas de superar el 5, i l'altre 40% prové de la qualificació obtinguda a la selectivitat, sempre que hagin obtingut un mínim de 4 punts en la fase general.

En la fase específica, que és voluntària, els alumnes poden examinar-se de fins a tres matèries de modalitat per apujar nota. És a aquesta opció a la qual poden sumar-se els estudiants de FP per incrementar la nota mitjana del seu curs de cicle superior i poder apujar-la fins als 14 punts, que és la nota màxima amb aquest sistema de ponderació.

El ministeri d'Educació va aprovar el passat desembre donar aquesta opció als estudiants de FP per compensar les poques opcions que tenien d'arribar a les notes de tall més altes, després que el curs 2009-2010 s'eliminessin les quotes reservades per a ells a les places universitàries (que anaven del 7% a 30%, en funció de cada carrera).

No obstant, el secretari general de l'Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC), Andreu Espinola, considera que el nou sistema és "també injust" perquè obliga els alumnes de FP a examinar-se "d'unes matèries que no han estudiat mai o que, en el millor dels casos, van estudiar fa dos anys, si van accedir al cicle superior a través del batxillerat". A més, denuncia que l'eliminació de les quotes –"que funcionaven bé", diu– va deixar els estudiants de batxillerat amb molt poques opcions d'accedir a les carreres més tècniques, com infermeria o magisteri, cosa que no s'ha solucionat.

stats