Societat 21/05/2012

Les 4 claus de la investigació que relaciona les apnees del son amb el càncer

Dos nous estudis reforcen el descobriment fet fa un any en un experiment amb ratolins

Auri Garcia Morera
2 min
Les apnees estan relacionades amb una major probabilitat de manifestació de tumors i una major mortalitat per càncer

BarcelonaInvestigadors catalans han presentat aquest diumenge a San Francisco dos nous estudis que relacionen les apnees amb el càncer en humans, i que reforcen el descobriment fet fa un any en un experiment amb ratolins.

Aquestes són les quatre claus de la investigació, en què els científics catalans han treballat en col·laboració amb la Universitat de Wisconsin i amb la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR):

L'experiment inicial amb ratolins

Ramon Farré, director de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), recorda que en l'experiment inicial amb ratolins de fa un any es va induir melanoma a tots els animals i hipòxies intermitents a una part. Els resultats van ser contundents: "En els que patien els mateixos efectes que provoquen les apnees, els tumors creixien més i eren més malignes", explica Farré. Posteriorment, amb els dos nous estudis presentats aquest diumenge a San Francisco, s'ha pogut certificar que també hi ha relació amb el càncer en humans.

La col·laboració amb la Universitat de Wisconsin

Un estudi en col·laboració amb la Universitat de Wisconsin, que té una base de dades de seguiment de 1.522 pacients al llarg de 22 anys, ha permès comprovar la relació entre les apnees i la mortalitat per càncer en humans. "Els pacients que tenen més de 30 apnees per hora tenen una menor supervivència", diu Ramon Farré, que destaca que la grandària de la mostra permet extreure conclusions fiables. Un cop descartats factors externs com l'edat, el sexe, l'obesitat o el tabaquisme, la mortalitat per càncer en els pacients amb apnees més greus es multiplica gairebé per nou.

Una gran base de dades de 4.543 pacients

Un altre estudi amb bases de dades d'humans, en aquest cas del Grup d'Estudi del Son de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR), ha confirmat que les apnees també tenen relació amb la manifestació de tumors. Josep Maria Montserrat, coordinador de l'estudi, explica que s'han estudiat les dades de 4.543 pacients amb trastorns del son i que la conclusió és clara: "Hi ha més càncers com més greus són les apnees". Concretament, es multipliquen per 1,72 en el global de casos greus i per 2,13 en els casos greus que no es tracten o en què no es compleix prou el tractament.

El pròxim pas, pendent del finançament

Segons expliquen els dos investigadors, el pròxim pas és "comprovar si el tractament de les apnees del son pot influir positivament en l'evolució en els pacients amb càncer". Els estudis necessaris per fer aquest nou avenç ja estan del tot enllestits i, en aquests moments, només manca assegurar un últim detall: que les institucions els confirmin que tindran el finançament.

stats