SOCIETAT
Societat 12/01/2012

Les famílies amb rendes baixes tenen quatre vegades més risc de patir una discapacitat

Un estudi presentat per la Fundació La Caixa revela una estreta relació entre els ingressos i la probabilitat de patir una discapacitat abans dels 65 anys

Efe/ara
2 min

MadridEl risc de patir una discapacitat abans dels 65 anys està estretament lligat al nivell de renda de les famílies. És una de les conclusions d'un estudi, impulsat per la Fundació La Caixa i presentat aquest dijous a Madrid, que revela que la taxa de risc de les llars de l'Estat amb ingressos mensuals de menys de 1.000 euros és quatre vegades més alta (8,4%) que la de les que tenen ingressos per damunt de 2.500 euros. Aquestes famílies tenen més probabilitat de patir una limitació física o psíquica sobrevinguda. L'informe també evidencia que el nivell d'estudis de les persones amb discapacitat és molt més baix que el de la població general. Del milió i mig de persones discapacitades que es troben en edat laboral, el 7% són analfabetes –entre la població general ho és l'1%–, i una quarta part no ha acabat els estudis primaris. No obstant això, la majoria va patir la discapacitat després dels 16 anys. Segons la darrera macroenquesta de l'Instituto Nacional de Estadística (INE), a l'estat espanyol hi ha 3,8 milions de persones que presenten alguna discapacitat. A Catalunya, la proporció de persones beneficiàries de serveis o prestacions de dependència és de 15,7 per cada 1.000 habitants.

"Hi ha un cercle viciós perquè vivim en una societat amb una distribució molt desequilibrada de la renda, una desigualtat que genera nivells de formació o de salut diversos", ha detallat Carlos Pereda, un dels autors de l'estudi, llicenciat en ciències polítiques i sociologia per la Universitat Complutense de Madrid. "En llars més precàries i amb menys qualificació hi ha clarament més risc de patir discapacitats", ha afegit Pereda. En el capítol de conclusions, els autors detallen que "cal mantenir la universalitat d'accés als recursos públics de salut i serveis socials". En aquest context, els autors de l'informe també afirmen que "resulta clau que el desplegament de la llei de la dependència no es freni arran de les mesures que s'estan adoptant per reduir el dèficit públic". El govern de Mariano Rajoy ha decidit ajornar un any l'accés dels dependents moderats als ajuts de la llei de dependència.

stats