Societat 18/04/2012

Boi Ruiz: "Estarem al costat de les mesures que no suposin una barrera econòmica per a cap ciutadà en l'accés al medicament"

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha assegurat que la Generalitat "estarà al costat de les mesures que no suposin una barrera econòmica per a cap ciutadà en l'accés a l'atenció sanitària i al medicament". Ruiz ha reiterat que l'executiu català no farà cap altra mesura en aquest camp

Acn
2 min

BarcelonaEl conseller de Salut, Boi Ruiz, no ha valorat la proposta que la ministra de Sanitat, Ana Mato, presenta al Consell Interterritorial de Salut –que preveu que els pensionistes paguin el 10% dels medicaments i la resta de ciutadans en actiu un 50%–, però ha assegurat que la Generalitat "estarà al costat de les mesures que no suposin una barrera econòmica per a cap ciutadà en l'accés a l'atenció sanitària i al medicament".

Ruiz ha reiterat que l'executiu català no farà cap altra mesura en aquest camp en l'àmbit de les seves competències i no ha aclarit si mantindrà o no l'euro per recepta. "No puc aventurar ni una cosa ni l'altra fins que no tinguem una concreció", ha dit. Ruiz ha fet aquestes manifestacions a les portes del Consell Interterritorial de Salut, en què Mato ha de desgranar les mesures que preveu aplicar per aconseguir un estalvi addicional de 7.000 milions d'euros. Les seves principals propostes s'han filtrat des de Mèxic, on Rajoy es troba de viatge oficial, i passen per fer que els pensionistes paguin un 10% dels medicaments amb un màxim de 20 euros mensuals –actualment no els paguen– i fer que les persones en actiu passin del 40% actual al 50 o 60%.

Euro per recepta

El conseller ha deixat entreveure que veu amb bons ulls la proposta, que va en la via dels esforços que ha fet fins ara la Generalitat, però ha deixat molt clar que el seu suport es limita a aquelles mesures que "no presentin cap barrera econòmica per a ningú que no pugui accedir a una prestació sanitària o a un medicament per raons econòmiques". "Venim amb l'esperit que el govern de l'Estat ens ajudi amb les decisions sobre les seves competències a poder pal·liar la situació financera de la sanitat a Catalunya", ha dit.

No ha aclarit si la Generalitat mantindrà l'euro per recepta. "Ho mirarem en el moment en què es confirmi o no (la proposta del ministeri), no puc aventurar ni una cosa ni l'altra fins que no tinguem una concreció". En tot cas ha deixat clar que la Generalitat "no farà res més des del punt de vista de les seves competències" perquè ja porta "un any d'esforços que no han estat estèrils". "Tenim una certa credibilitat i autoritat per reclamar que l'Estat prengui les mesures que estan a les seves mans", ha dit.

stats