Societat 17/09/2013

Eurodiputats catalans, balears i bascos protesten a Brussel·les per l'ofensiva de Bauzá contra el català

Han demanat per carta a la Comissió Europea que es pronunciï per "protegir el català" a l'escola coincidint amb la vaga indefinida de docents

Ara
1 min
La vaga contra el PP balear atura l'escola

BarcelonaUn grup d'eurodiputats ha sol·licitat a la Comissió Europea que es pronunciï per protegir el català a l'escola després que el curs escolar a les Illes Balears hagi començat amb una vaga indefinida per protestar contra el decret de tractament integrat de llengües (TIL) imposat pel govern de José Ramón Bauzá. Els eurodiputats Raül Romeva (ICV), Ramon Tremosa i Salvador Sedó (CiU), Izaskun Bilbao (PNB), Maria Badia i Raimon Obiols (PSC), Teresa Riera (PSIB-PSOE) i Iñaki Irazabalbeitia (Aralar, en representació d'ERC) han enviat aquest dimarts una carta a la comissària europea d'Educació, Cultura i Multilingüisme, Joventut i Esports, Androulla Vassiliou, en la qual es denuncia la situació del català a les Illes Balears.

En el document, els eurodiputats detallen a la comissària que el TIL suposa "un retrocés de la llengua catalana als centres educatius" i que "posa en risc el català com a llengua vehicular en l'àmbit de l'ensenyament". La carta recorda que amb "l'excusa d'implantar el trilingüisme es busca desmantellar el model d'immersió lingüística, model de garantia d'inclusió educativa en una comunitat amb fortes diferències socials". En la denúncia a Vassiliou, els eurodiputats subratllen que "no s'han sentit en cap moment ni els tècnics ni els professionals de la matèria".

Les mesures adoptades pel Govern Balear, s'explica a la carta, s'oposen també al contingut de l'informe sobre protecció de llengües minoritzades aprovat dimecres passat al Parlament Europeu.

stats