Societat 11/04/2012

Uns exlegionaris se sumen a una processó de Setmana Santa a Mataró sense permís

ICV i la CUP n'han criticat la presència a la processó perquè portaven armament i proferien càntics com els del franquisme

Efe
2 min
Dos nens s'espanten al pas de la processó amb legionaris del Crist de la Caritat, a Còrdova / EFE

MataróDiversos membres de la Germandat d'Antics Legionaris van participar sense permís oficial a la processó de Dissabte Sant, aquesta Setmana Santa, als barris de Cirera i Molins de Mataró, segons informa 'La Vanguardia'.

Els integrants de la germandat van portar el Crist de la Bona Mort i van realitzar moviments militars al so de les cornetes durant tot el recorregut. Aquest grup religiós no disposa de seu a Mataró, però sí de simpatitzants que s'ofereixen a les diverses confraries per complementar les processons.

Des de la Comissió General de Confraries, Germandats i Armats de Mataró, han explicat que la presència de membres de la Legió no estava prevista en cap cas.

L'alcalde de Mataró, Joan Mora (CiU), ha dit que està "sorprès" per la presència de la Germandat d'Antics Legionaris en la Processó del Silenci que va tenir lloc a la capital del Maresme. Mora ha assegurat que l'Ajuntament desconeixia la presència d'aquesta banda militar i ha destacat que posarà els mitjans "perquè no torni a passar".

Partits en contra

El primer grup polític a pronunciar-se ha estat la CUP, que diu que és "inadmissible la participació activa de membres de la legió espanyola en els actes de Setmana Santa amb ostentació del seu armament, uniformes i proferint els mateixos càntics que en el franquisme".

També s'ha pronunciat ICV. El partit ha manifestat que és "intolerable la presència de grups militars com la legió en una processó a Mataró". El portaveu, Esteve Martínez, manté que la desfilada dels militars "és una falta de respecte a la ciutadania, que va estar obligada a presenciar-la".

La processó en què van participar els exlegionaris estava organitzada per les confraries del Sant Sepulcre i de la Mare de Déu de la Soledat. Algunes fonts properes a les dues confraries han afirmat que donaran les perceptives explicacions a l'assemblea d'entitats organitzadores de Setmana Santa que se celebra aquest dimecres. També han lamentat la repercussió que ha tingut una decisió que van prendre "sense ser conscients de la magnitud que tindria".

stats