Societat 23/06/2011

Els familiars recorden les víctimes de Castelldefels un any després de la tragèdia

Han dipositat flors davant de l'estació de l'accident i han criticat la falta de vigilància al baixador de Renfe l'any passat

Efe
2 min
Alguns dels familiars de les víctimes de l'atropellament a l'estació de tren de Castelldefels, en l'acte de record del primer aniversari / ACN

CastelldefelsDesenes de familiars i amics de les dotze persones que van morir atropellades per un tren a Castelldefels avui fa un any, quan anaven a la platja a celebrar la revetlla de Sant Joan, han participat aquest matí en un homenatge organitzat pel primer aniversari de la tragèdia.

Davant de l'estació, els familiars han posat rams de flors i una corona, fotografies de les víctimes i espelmes enceses en record dels 7 joves equatorians, 2 colombians, 2 bolivians i un romanès que van perdre la vida la nit del 23 de juny del 2010.

Els actes han començat amb una missa a l'església de Santa Maria de Castelldefels en memòria de les dotze víctimes mortals, a la qual ha assistit l'alcalde de Castelldefels, Manuel Reyes, i el cònsol general de l'Equador, Freddy Arellano, país del qual eren originaris la majoria de les víctimes.

El cònsol ha demanat que "s'investiguin els fets, que no es doni tota la culpa als joves". "Amb la nostra presència aquí, volem donar suport a les famílies de les víctimes i a les persones que van quedar ferides aquell dia", ha dit.

Les dotze víctimes acabaven de baixar d'un tren de Rodalies a l'estació de Castelldefels-Platja i travessaven la via, per anar a participar en una revetlla a la platja, quan un tren de llarg recorregut els va atropellar.

Sobre l'evolució del procés judicial, Arellano s'ha referit a la decisió de l'Audiència de Barcelona de reobrir el cas. Encara que inicialment el jutge va arxivar el cas en considerar que s'havia tractat d'una imprudència, al gener l'Audiència de Barcelona va ordenar que es reobrís la causa per donar l'oportunitat a totes les parts de sol·licitar les diligències que vulguin. "No es poden avançar esdeveniments. Les persones que van voler tancar el cas ràpidament s'han equivocat, segons la decisió de l'Audiència", ha dit el cònsol de l'Equador. Arellano ha assegurat que durant el procés judicial no es va donar l'"oportunitat a les famílies i els seus advocats d'aportar proves i testimonis".

El cònsol s'ha mostrat satisfet de la decisió d'incrementar aquest any la seguretat en aquesta estació durant la revetlla d'aquesta nit, en què un inèdit dispositiu de vigilància custodiarà la zona. "A les famílies els han promès aquest increment de seguretat i estem molt contents perquè creiem que si la nit de l'accident hi hagués hagut prou controladors res d'això hauria passat", ha dit Arellano.

I diu el mateix Agustina, una de les persones ferides en l'accident, que al llarg d'aquest any s'ha anat recuperant de la lesió que es va fer a la cama. Avui ha estat la primera vegada que ha tornat a l'estació i ho ha viscut amb molta tensió. Ha assegurat que la nit de la tragèdia "l'estació no estava il·luminada, no tenia senyalització, i ens vam veure atrapats a l'andana sense poder caminar ni endavant ni enrere". L'aglomeració de gent va provocar que ella i les seves dues filles caiguessin a la via. "Un jove ens va ajudar a sortir de l'andana", ha explicat.

La mare de Diego Gutiérrez, una de les víctimes mortals, que tenia 18 anys en el moment de l'accident, ha assegurat que han passat aquest any "amb molt de dolor". "Avui estem destrossats perquè estem revivint tot el que va passar l'any passat. La sort és que estem totes les famílies juntes per donar-nos forces els uns als altres", ha dit.

stats