Salut
Societat 13/10/2011

Els farmacèutics demanen suport a la Generalitat per obtenir crèdit i fer front al retard del pagament

El president del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona alerta que alguns establiments "no podran solucionar el forat de 30 dies sense cobrar"

Ara
2 min
Jordi de Dalmases, president del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona

BarcelonaEl president del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona, Jordi de Dalmases, demana a la Generalitat que no deixi el sector "a l'estacada", i reclama el seu suport per tal que els farmacèutics puguin demanar crèdit als bancs per mirar de fer front al "forat de 30 dies sense cobrar" que els ha suposat deixar de rebre 128 milions d'euros. De Dalmases confia que es trobarà una solució al problema, però alerta que hi haurà farmàcies que "no ho podran solucionar", i recorda que ara mateix els farmacèutics estan "dispensant medicaments contra el seu patrimoni i credibilitat davant dels bancs".

La plataforma Farmàcies de Barcelona lamenta que la conselleria d'Economia i Coneixement de la Generalitat hagi bloquejat un acord a tres bandes entre el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona (COFB), La Caixa i la conselleria de Salut pel qual l'entitat bancària s'oferia al pagament d'allò que els deu el Govern, sempre que aquesta ho avalés amb un fons d'acció de risc. Els farmacèutics hauran d'acudir ara a demanar un préstec personal avalant amb béns personals de manera individual.

En una entrevista a Els matins de TV3Els matins , De Dalmases ha assegurat que el tòpic segons el qual els farmacèutics "es guanyen molt bé la vida" està basat en "realitats antigues", i remarca que actualment els treballadors d'aquest sector, que sovint són autònoms, "es guanyen la vida amb un marge sobre un medicament que val 86 cèntims", i per això, diu, la situació del sector és "difícil", i el futur, "incert". Segons ell, una farmàcia mitjana factura, al cap de l'any, al voltant de "500.000 euros".

Davant d'aquesta situació, el president del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona veu perillar "el model d'accessibilitat a la farmàcia", que permet que en pobles petits "l'únic sanitari que hi és cada dia és el farmacèutic". En la seva opinió, aquest un model que "val la pena mantenir", però que ara mateix "està en crisi". "En pobles de menys de 1.000 habitants, el farmacèutic està patint motíssim per mantenir el servei", assegura.

De Dalmases se sent "injustament i desproporcionadament tractat", ja que recorda que els farmacèutics han contribuït a la introducció de l'ús de la recepta electrònica i dels genèrics, i en canvi han sigut objecte de tres decrets llei en dos anys per regular el sector. A més, explica, Generalitat i govern espanyol es culpen mútuament de la situació, fet que dificulta trobar-hi solucions. De Dalmases admet que cal "millorar l'eficiència del sistema", però alhora adverteix que "per poder mantenir el sistema sanitari es necessiten més diners dels que hi ha ara".

stats