Publicitat
Publicitat

SANITAT

Un 9% de les farmàcies tenen "compromesa" la seva viabilitat econòmica pel retard en els pagaments

Els farmacèutics denuncien que es posa en risc l'actual model de proximitat. Les farmàcies faran campanya aquesta setmana per alertar que la seva situació és "insostenible"

L'endemà que el sindicat Metges de Catalunya convoqués una vaga de dos dies del personal mèdic, les farmàcies catalanes han expressat el seu malestar per la situació "insostenible" que pateix el sector. Així ho ha qualificat Josep Esteve, president de la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC), que juntament amb Jordi de Dalmases, president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, han posat xifres aquest dimarts a les dificultats que pateix el sector. Un 9% de les 3.067 farmàcies de Catalunya tenen problemes de viabilitat econòmica. El rendiment net d'aquests establiments no arriba a cobrir el salari d'un farmacèutic estipulat per conveni.

Les farmàcies catalanes han denunciat que les accions de contenció de la despesa i el retard en el pagament dels medicaments –que ha d'abonar el Servei Català de la Salut i que ja es fan a 80 dies de mitjana des de la dispensació del fàrmac– han agreujat la situació. Aquest escenari ha provocat que, en la primera quinzena d'octubre, 988 oficines de farmàcia es trobin en situació d'impagament, ja sigui per devolució de factures o per l'ajornament en el pagament als majoristes. El deute ascendeix a 42 milions d'euros i 40 establiments es troben en situació de creditors. Les afectacions al sector han provocat la pèrdua de 1.000 llocs de treball, a banda de la substitució de farmacèutics adjunts per auxiliars tècnics, amb l'objectiu d'abaratir despeses.

El Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya i la Federació d'Associacions de Farmacèutics de Catalunya (FEFAC) han iniciat aquest dimarts una campanya per sensibilitzar la població dels efectes del retard en els pagaments de l'administració. Amb el lema La farmàcia encén el llum d'alarma, les més de 3.000 oficines catalanes estan cridades a mantenir enceses les creus dels seus establiments dia i nit.

Més continguts de Societat

  1. Mor un motorista després de xocar amb un cotxe a la C-55 al Bages

    El conductor del turisme ha sortit il·lès. S'ha obert un pas alternatiu per la carretera

  2. Dormir poques hores estimula el consum d'aliments poc saludables

    Per primera vegada un estudi troba una connexió entre les hores de son i el tipus de menjar que ens ve de gust

  3. L'exèrcit intenta celebrar a Mallorca el tricentenari de l'ocupació borbònica i un alcalde ho impedeix

    L'alcalde envia una carta al cap de l'estat major a les Balears en què li recorda que "la creació de la Capitania General és conseqüència del decret de Nova Planta"