Societat 04/07/2012

Farmàcies de Madrid alerten que hi ha pensionistes que no poden pagar els medicaments

A Catalunya no s'han registrat casos perquè el pagament dels fàrmacs en funció de la renda s'ha ajornat fins el mes que ve

Ara
2 min
PAGAMENT AJORNAT  Un tiquet informa l'usuari que els seus medicaments estan subjectes al nou copagament, que abonarà el mes que ve.

BarcelonaPer primer cop els jubilats han de pagar el 10% del preu dels medicaments i hi ha pensionistes que no ho poden assumir. A l'Estat ja s'ha començat a aplicar el copagament –a Catalunya s'ha ajornat fins el mes que ve– i les farmàcies alerten que hi ha pensionistes que no poden pagar el cost dels fàrmacs i esperar sis mesos a que l'Estat els retorni els diners que hagin pagat més enllà del topall, fixat en 8, 18 o 60 euros en funció de la renda.

Segons publica aquest dimecres La Vanguardia, hi ha pensionistes a Madrid que no s'enduen els medicaments perquè no poden avançar els diners. Precisament, per evitar que els jubilats hagin d'avançar els diners, el departament de Salut va decidir ajornar el copagament fins a l'agost ja que ara el sistema informàtic encara no detecta automàticament la quantitat que els pensionistes han de pagar.

A Catalunya, el Col·legi de Farmacèutics no ha detectat encara problemes pel copagament perquè, de fet, encara no s'ha de fer efectiu.

Com si es tractés d'un nou front que barreja els insubmissos dels peatges i els anomenats iaioflautes, les farmàcies han començat a registrar casos de #novullpagar un cop ha entrat en vigor la mesura del Govern de fer pagar l'euro per recepta i de les mesures que també aplica l'Estat. Tal com es fan ressò avui La Vanguardia i El Periódico, els jubilats ja han començat a evitar el pagament adduint que és "una forma de protestar", tal com explica Francesc Gallemí. A Madrid també s'han registrat diversos casos i el problema ja ha arribat al Col·legi de Farmacèutics. A aquest moviment de protesta entre el col·lectiu més afectat per les mesures governamentals s'hi afegeix el caos informàtic que estan vivint les farmàcies per l'aplicació del nou sistema. En cas d'impagament, els insubmissos a l'euro per recepta estaran obligats a pagar un recàrrec, però alguns ja adverteixen que no cediran

stats