SANITAT
Societat 27/06/2012

Els fàrmacs comuns es pagaran

Els consellers de Salut i la ministra Ana Mato han d'acordar avui el llistat de medicaments que surten del catàleg públic. Fàrmacs contra la tos i els constipats, antiinflamatoris i laxants s'hauran de pagar.

Lara Bonilla
2 min
EFECTE SOBRE LA BUTXACA Els medicaments no es deixaran de receptar però  el pacient n'haurà de pagar  tot el cost.

BARCELONA.Són fàrmacs molt comuns, per a dolències menors i barats, de menys de 3 euros. Aquestes són les característiques dels medicaments que deixaran d'estar finançats per la sanitat pública. Un llistat de més de 450 fàrmacs que avui haurà d'acabar d'acordar la ministra de Sanitat, Ana Mato, amb els consellers del ram de les comunitats autònomes, durant la reunió del Consell Interterritorial de Salut.

Tot i que la llista encara no s'ha fet pública, els farmacèutics ja compten que surtin del catàleg els medicaments per a símptomes menors, com els mucolítics -com el Flumil contra el constipat comú-, els antidiarreics, els xarops per a la tos, els laxants, els protectors estomacals -com l'Almax-, fàrmacs contra la migranya, tractaments contra les varius i les llàgrimes artificials, entre d'altres.

No és segur si se n'exclouran els analgèsics lleus. "No sé si és normal que una sanitat pública no tingui entre els seus medicaments finançats el paracetamol i l'ibuprofèn. Són senzills, sí, però d'eficàcia provada i barats", explica el vicepresident del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Francesc Pla. Això no vol dir que el medicament no es pugui receptar, sinó que el pacient haurà de cobrir-ne tot el cost. Si per un ibuprofèn de 600 mg ara només se'n pagava 1,25 euros, en cas de ser exclòs se'n pagarà la totalitat, 3,12 euros. "Això estimularà l'automedicació", deia el director de la patronal catalana de farmàcies (FEFAC), Josep Esteve.

La llista no inclourà el nom comercial dels medicaments, sinó només els grups terapèutics que en quedaran exclosos. El sector -que ho compara amb l'anterior medicamentazo que ja va deixar fora del finançament públic fàrmacs com el Frenadol- lamenta que no s'hagin explicat els criteris sota els quals s'ha decidit aquesta llista. "Perquè si el criteri és el preu, és una aberració", afegeix Prat. Amb aquesta mesura, que s'inclou dins del decret estatal per garantir la sostenibilitat del sistema, el govern espanyol preveu estalviar 440 milions d'euros.

stats