CONSUM
Societat 22/08/2016

La febre per tenir una piscina a casa creix a Barcelona

Les empreses constructores registren un augment de la demanda d’entre el 15% i el 25% en un any

Selena Soro
3 min
L’Andrés s’està construïnt una piscina de 8,5 metres a la seva residència de Cabrils (Maresme).

BarcelonaEl Jordi i la seva família fa temps que volien instal·lar-se una piscina a la seva residència de Tiana, al Maresme. “Quan tens fills és el millor”, afirma. Des de fa un temps ha observat que al seu barri hi ha unes quantes piscines en construcció. “El meu veí mateix se n’està construint una”, assenyala. Opina que, tot i que algunes famílies s’ho poguessin permetre, fins fa poc encara hi havia una mica de por a gastar. “Ara no estem tan preocupats perquè segurament els pròxims anys no seran tan difícils”, reflexiona.

La percepció del Jordi sobre l’augment de piscines familiars té base real: les empreses constructores catalanes registraran aquest any entre un 15% i un 25% de creixement en la demanda a la província de Barcelona, segons expliquen a l’ARA fonts del sector. David Paricio, gerent de l’empresa Welltech 94, explica que en el seu cas fins i tot han hagut de derivar clients a altres empreses perquè s’han vist incapaços de gestionar el volum de demanda. Segons l’empresari, a l’espera que la temporada acabi, les xifres semblen indicar que el sector retorna a nivells del 2006 i 2007. L’any passat ja van notar un increment del 15% respecte del 2014, i de cara a aquest 2016 preveuen registrar un nou augment de fins al 25%. A més, han detectat que la temporada s’ha allargat ostensiblement. “Abans l’estació forta anava de febrer a principis de juliol, quan ja veies que la cosa afluixava. Ara, en canvi, arribarem al setembre i encara tindrem molta feina”, detalla.

Natació a contracorrent

Mataró, Sant Vicenç de Montalt, Cabrils, Vilassar de Mar, Tiana, Sant Andreu de Llavaneres... són algunes de les zones on han registrat un augment més gran de la demanda. També a Barcelona ciutat, encara que els projectes són generalment més petits i especialitzats, com ara piscines interiors i hidromassatges en àtics. Això no significa que no se’n facin també de grans, tot i que en aquests casos els clients són hotels o casos molt especials, com ara “un famós metge que s’està construint una piscina climatitzada de 6 metres per fer rehabilitació en un antic palau al Portal de l’Àngel”. Entre els elements més demanats també hi ha les piscines que, tot i no ser excessivament grans, estan molt equipades, com ara amb hidromassatge o equip de natació a contracorrent, una oferta en auge que permet als seus propietaris nedar sense necessitar gaire espai. És el cas d’Andrés de Oz, de Cabrils, que s’està instal·lant una piscina de 8,50 x 3 metres climatitzada i amb natació a contracorrent a casa. “La volem per fer-la servir tot l’any”, assenyala.

Segons explica David Paricio, els clients són generalment persones amb un alt nivell adquisitiu. El volum de negoci, a més, és sempre més gran en zones de costa que a l’interior, “encara que pugui semblar estrany”. De fet, assenyala l’empresari, es construeixen més piscines a Barcelona i rodalia que no pas a Madrid, on la falta de platja podria fer pensar el contrari. Pel que fa als motius de l’increment de la demanda, Paricio ho atribueix al factor hipoteques. “Sempre saps si el mercat va a l’alça o a la baixa d’acord amb el nombre d’hipoteques que es firmen i el nombre de cotxes que es venen. Quan la gent té diners es compra cases i cotxes. Si la gent no compra cases no es venen ni taules, ni cortines ni piscines. Tot va lligat”, il·lustra.

Més rendible si es vol llogar

Per als gerents de l’empresa catalana Standal, que també ha vist créixer el seu volum de negoci, un altre motiu que explica el creixement en la construcció de piscines és el valor afegit que aporten a un immoble a l’hora de llogar-lo o vendre’l. “Amb una piscina es lloga o es ven més ràpid i a més bon preu”, asseguren. També atribueixen la reactivació del sector a l’envelliment del parc de piscines, que ara necessiten reparacions que moltes famílies havien postergat per la crisi.

Segons la plataforma Habitissimo, que posa en contacte clients i constructors, les sol·licituds al seu portal per a la construcció de piscines han augmentat un 65% a la zona de Barcelona, amb 3 sol·licituds per cada 10.000 habitants. “Tenir una piscina pròpia ja no és inassolible. Això es deu a l’evolució de materials i alternatives que permeten construir en un temps reduït i un preu més baix, amb pressupostos des de 3.000 euros”, asseguren des de la plataforma.

Piscines desmuntables, la tria econòmica

Entre les piscines que necessiten una constructora, les més demandades són les d’obra i formigó, amb un preu mitjà de 12.400 euros per una mida tipus de 8 x 4 metres, segons Habitissimo. La meitat de les sol·licituds de piscina dels últims 12 mesos corresponen a aquesta opció, seguides de les prefabricades, que suposen el 45% de la demanda amb un cost mitjà de 8.700 euros. Sense la constructora, les piscines desmuntables, que poden trobar-se per entre 15 i 300 euros, són l’opció més econòmica.

stats