CELEBRACIÓ POPULAR
Societat 22/09/2011

La festa de les Mercès

Thaïs Gutiérrez
5 min
Els gegants Jaume i Violant també sortiran enguany.

La música, els correfocs, els castells, la dansa i les activitats infantils seran alguns dels protagonistes de les Festes de la Mercè, que comencen, oficialment, avui a les 7 de la tarda amb la lectura del pregó que farà el periodista Joaquim Maria Puyal. Però les grans protagonistes d'aquesta festa, que enguany serà més curta i tindrà menys activitats, són les Mercès, dones i nenes que comparteixen nom amb la patrona de la ciutat. Hem parlat amb sis d'elles -actrius, escriptores, metgesses i polítiques-, moltes filles i nétes de Mercès, que coincideixen a destacar la il·lusió que fa celebrar el sant en festa major. Aprofitant la celebració, la majoria diu que és una pena que un nom tan lligat a la ciutat es perdi. L'any 2009 només van posar aquest nom a 29 nenes a tot Catalunya.

Mercè Pons: "De més jove adorava els concerts, ara anem a les activitats infantils"Mercè Pons: "

L'actriu Mercè Pons fa tot just dos mesos que se'n va anar a viure fora de Barcelona i ella, que sempre havia gaudit molt de la festa major de la ciutat i estava al dia de les activitats, encara no té ni el programa. Un dels primers records que li vénen al cap quan parla de la Festa de la Mercè és la sensació de llibertat que li donava quan, d'adolescent, baixava amb els amics des d'Arbúcies a Barcelona per gaudir dels concerts, "que eren boníssims i gratuïts", recorda. Ara, en canvi, la seva tria és més familiar. Sap segur que dissabte al matí serà al Parc de la Ciutadella amb els seus fills, de 10 anys i 8 mesos, i en altres espais on hi hagi activitats per a nens. "A més el 24 és un dels dies que més trucades rebo de tot l'any, tothom recorda que és el meu sant i em truca".

Mercè Homs: "M'agrada que la gent em feliciti durant quatre dies seguits"Mercè Homs: "

Aquesta és la primera festa major que la Mercè Homs viu com a regidora de Ciutat Vella, un dels districtes amb més protagonisme de les festes. Diu que no es vol perdre les activitats que es faran a la plaça de la Mercè -una de les ubicacions que s'ha potenciat-, les degustacions d'arròs a la rambla del Raval i els castellers a la plaça Sant Jaume. I dissabte celebrarà el sant amb la família, que vindrà de Taradell, d'on són originaris els seus pares. Això no impedeix que els Homs estiguin molt lligats a la capital catalana i, de fet, la Mercè es diu així perquè els seus pares "van voler fer un homenatge a Barcelona perquè els havia acollit molt bé". Ella va néixer a la ciutat i recorda que de petita el que més li agradava de la Mercè eren els gegants. "Era una nena molt poruga, però quan sortien els gegants em passaven tots les pors". L'altra cosa que li agrada és que el seu sant sigui una festa tan celebrada: "Així tothom se'n recorda", diu.

Mercè Comes: "Estaré tancada al teatre i ho celebraré fent dues funcions"Mercè Comes: "

"Les Festes de la Mercè són d'aquelles que em posen la pell de gallina perquè sóc de Barcelona, em dic Mercè i m'agrada molt celebrar coses". Així explica aquesta coneguda actriu la seva relació amb la festa major de Barcelona. Enguany ho celebrarà al Teatre Borràs, on avui estrena l'obra Un fantasma a casa . "El dia del meu sant estaré tancada al teatre i el regal que rebré seran dues funcions", diu amb alegria alhora que convida tots els barcelonins que vulguin a celebrar-ho amb ella veient aquesta comèdia clàssica anglesa. Tot i que les representacions acaben gairebé a les 12 de la nit, la Mercè no descarta anar a passejar un cop acabi el teatre, per veure l'ambient i alguns dels concerts que hi haurà el cap de setmana.

"Jo sempre he sigut de celebrar molt la festa major de Barcelona, especialment quan no em coincideix amb una època de feina. Però estic segura que aquest any trobaré la manera per fer-ho", assegura. Que sigui el seu sant també la porta a reflexionar sobre el fet que el nom de Mercè s'estigui perdent i cada cop es posi menys. "Jo ja els hi dic a les meves amigues joves, que posin aquest nom a les seves filles, però ni cas", es queixa, i lamenta que "és una pena que es perdin els nostres noms de tota la vida".

Merche Mar: "Celebro sant i aniversari i ho faré treballant a El Molino"Merche Mar:

Per a la històrica vedet d'El Molino Merche Mar, aquesta és una Mercè molt especial. Després de 14 anys, torna a celebrar el seu dia -és el seu sant i aniversari- treballant al teatre del Paral·lel, "i amb una funció doble", matisa, contenta. Ella, que es defineix com una "enamorada de Barcelona", té una relació molt especial amb la Verge de la Mercè. "El meu pare volia tenir una filla, era el que li feia més il·lusió del món, i tot i que no era gaire de missa, va demanar a la Verge de la Mercè una nena. Dit i fet: jo vaig néixer el dia 24 de setembre i ell sempre va dir que vaig ser un regal de la Verge". Aquest any, però, la Merche creu que podrà gaudir ben poc de l'oferta de les Festes de la Mercè perquè les funcions a El Molino la tenen molt ocupada de dimecres a diumenge. Tot i això, dissabte hi haurà alguna celebració amb els companys.

Mercè Canela: "És fantàstic que el teu sant coincideixi amb les festes de la teva ciutat"Mercè Canela: "

A Mercè Canela, cap de cirurgia toràcica de l'Hospital de Vall d'Hebron, sempre li ha agradat que el seu sant coincideixi amb la festa major de la ciutat. "Per la Mercè a mi m'agrada molt sortir a passejar pel carrer, a veure l'ambient, i si tinc temps arribar fins a l'església de la Mercè, que és un lloc que m'agrada molt i em porta molts bons records perquè m'hi vaig casar", explica. Tot i això, aquest cap de setmana té guàrdia localitzable, cosa que vol dir que ha d'estar localitzable les 24 hores per si hi ha alguna urgència a l'hospital. "Això condiciona totalment les activitats que fas però tinc previst dedicar divendres a la tarda a passejar i després voldria anar a algun concert pel centre". A més, aquesta celebració sempre ha estat familiar per a ella i enguany no en serà una excepció: "Segurament diumenge farem un gran dinar familiar, ara que els meus fills són grans i sempre intenten escaquejar-se. Els sants són cites ineludibles". Al dinar també hi haurà la seva fillola, l'altra Mercè de la família, de vuit anys, una de les poques d'aquesta edat que es diu així.

Mercedes Abad: "La Mercè serveix per esgotar els últims instants de l'estiu"Mercedes Abad: "

Mercedes Abad es declara, abans que res, "anti-festes populars", però tot seguit ho matisa: "El que no m'agraden són les aglomeracions, però haig de reconèixer que la Mercè està molt bé perquè hi ha ofertes molt diferents i cadascú pot triar el que més li agrada. Jo intento evitar les més massificades". L'escriptora recorda que a la Mercè del 1998 va haver de marxar del concert que Lou Reed va fer a la plaça de la Catedral per l'angoixa d'estar pressionada entre milers de persones.

Des de llavors evita els esdeveniments massificats, però no per això ha perdut les ganes de gaudir de la festa major de la seva ciutat. Aquest any encara no sap què farà però diu que hi ha coses que no canvien i es repeteixen any rere any: "Els amics sempre em truquen per felicitar-me, tothom recorda que és el meu sant i això és fantàstic". Per a ella, la Mercè també és especial perquè marca el final de l'estiu. "La festa major serveix per esgotar els últims instants de l'estació -diu-. És com un comiat perquè tothom és molt conscient del canvi d'estació, la tardor ja es comença a notar".

De petita, recorda, no celebraven el sant perquè a casa seva no eren catòlics i per a ella fer-ho "era un gest de rebel·lió".

"Ara, al cap dels anys, ja he superat aquesta faceta revolucionària però m'he quedat amb la part festiva de la celebració del meu sant", explica.

stats