Societat 19/07/2011

De festa: Tarda de sang, glamur i toros a la catalana

Cristian Segura
2 min
De festa: Tarda de sang, glamur  i toros a la catalana

Hi ha certs aspectes de les tardes de toros a la plaça Monumental que ofereixen paral·lelismes amb l'ambient del Camp Nou. O almenys va ser així diumenge passat, penúltima corrida de la temporada de toros a Barcelona -i probablement una de les últimes de la història, segons la llei aprovada pel Parlament-. Hi destacava un públic que perfectament es podria trobar a l'estadi del Barça: l'abonat fidel i setciències que no es perd cap jornada, els grups de turistes que tenen l'entrada inclosa en el seu paquet de visites -i que s'acaben perdent per galeries atrotinades que sembla que en qualsevol moment s'hagin d'ensorrar- i, last but not least , hi havia els espectadors del tendido 1 , la zona vip de la plaça. Aquests són la mateixa clientela que fa relacions públiques a la llotja i a la tribuna del Camp Nou. Toros i futbol, hereus del circ romà, són una excusa per a la beautiful people dels barris nobles de la ciutat per creuar l'avinguda Diagonal un cop per setmana i deixar-se veure tot alliberant passions.

Esclar que hi ha més diferències que no pas similituds entre tots dos espectacles. Elena Roca , directiva del Grupo Zeta i fidel aficionada de la Monumental, en destacava una: el públic dels toros "es comporta millor que el del futbol". És cert que no hi ha insults, ni expressions racistes ni violència... a les grades, esclar, perquè el marro és a l'arena.

El cartell de diumenge era d'aquells que fan patxoca: s'enfrontaven als braus de Juan Pedro Domecq els toreros Enrique Ponce -actualment el número 1 de l'ATP dels toreros i cosí llunyà de l'actor Pere Ponce -, Morante de la Puebla i Serafín Marín , català de Montcada i Reixac. Em va fer de cicerone Jordi Joan Alsina , periodista cultural de RAC1 i president d'honor de la societat cultural l'Arca de Noè -fundada per Santiago Rusiñol i Joaquim Ciervo el 1927-. Alsina ho sap gairebé tot de la tradició dels toros a Catalunya, i li ve de família, ja que el seu avi va ser el fundador de la primera escola taurina d'Espanya, el 1907, a Hostafrancs. A la fila d'Alsina hi seien Juan Soto Viñolo , durant vint anys l'home al darrere del programa radiofònic d' El consultorio de Elena Francis, i Pere Marcó , xef del conegut restaurant de la Gran Via Casa Uriarte.

'Star system' català a la plaça

Com Alsina, una altra figura habitual del tendido 1 és la psicòloga Marilén Barceló , filla del torero català Luis Barceló . Marilén Barceló és una aferrissada defensora dels toros i ha anat convidant metges, psicòlegs i arquitectes de renom a la plaça per guanyar suports a la causa taurina. Alsina, Barceló i la resta d'habituals del tendido 1 han estat testimonis les últimes setmanes de les visites de figures de l' star system com Xavier Sardà , Àngels Barceló , Carlos Latre i fins i tot l'actor alemany Daniel Brühl . Tots ells han aprofitat per acomiadar-se de la Monumental i gaudir d'una experiència cada vegada més exòtica.

La faràndula catalana tindrà el proper diumenge, amb la corrida final de temporada, una darrera oportunitat per viure el seu moment de rauxa torera, un rampell típic entre artistes que continuen hipnotitzats pels mites en blanc i negre d' Ava Gardner , Picasso o Hemingway .

stats