Societat 22/08/2011

La festa dels mallorquins

Enric Borràs
3 min
La festa dels mallorquins

Quan un peninsular pensa en la nit mallorquina s'imagina bars vora la platja plens d'homes i dones de pell escaldada amb gerres de cervesa de mig litre. I si busca això, ho trobarà. Però sortir de nit a Mallorca sense veure gairebé cap turista és possible. Fins i tot a Palma mateix. De fet, els mallorquins ho saben i ho fan habitualment. Els turistes i els illencs conviuen al mateix tros de terra rodejat d'aigua però es mouen en espais separats. Compartiments estancs que es toquen ben poc, sobretot perquè la majoria de turistes desconeixen la Mallorca real.

A Palma, sense anar gaire lluny, bona part dels visitants concentren la seva vida nocturna a l'Arenal i al passeig Marítim. També se'n troben molts en alguns barris pròxims al mar, com el de la Llotja i el de Santa Catalina, dues de les zones de festa més concorregudes de Ciutat. Però on costa trobar turistes és, per exemple, un dimarts al barri de la Gerreria. Dimarts sembla un dia ben estrany per sortir de nit però des de fa poc més d'un any centenars de mallorquins s'apleguen cada vespre en un barri que fa una dècada era dels pitjors de Palma.

Ruta Martiana

Una colla de bars dels voltants del desaparegut Barri Xino palmesà van inventar-se, fa un any i mig, la Ruta Martiana. Els locals que en formen part venen, per 2 euros, vi o cervesa amb una llesca de pa de barra i un poc de menjar al damunt. Una idea tan senzilla com aquesta ha aconseguit animar tant el barri que s'ha convertit en un problema. Però amb la llei antitabac i a l'estiu, la calor, els assidus a la ruta omplen els carrers i l'associació de veïns fa mesos que està en peu de guerra.

La disputa ha arribat als plens municipals i fins i tot s'ha fet servir durant la campanya electoral. Els bars es van comprometre a tancar els dies de ruta abans d'hora, a la una de la nit, i recollir les terrasses a les onze, però no van apaivagar els ànims durant gaire temps. I, a més, la ruta s'ha ampliat: primer als dimecres i des del juliol també als dijous. La disputa continua, cada bàndol recull signatures per la seva banda mentre l'Ajuntament omple el barri de policia local cada dia de ruta i l'ha declarat "zona acústicament contaminada". Sigui com sigui, dimarts, dimecres i dijous -però sobretot dimarts- la Gerreria s'omple de gent amb ganes de festa, sobretot als voltants de les places d'en Coll i de la Quartera. Fins i tot hi vénen joves de fora de Palma, la fama de la Ruta Martiana s'ha escampat per tota l'illa.

Tot i l'animació que hi ha entre setmana a la Gerreria, els divendres i dissabtes de juliol i agost no és gaire bona idea sortir-hi: està gairebé buit. No és que els palmesans facin la setmana al revés, sinó que n'hi ha molts que a les nits dels caps de setmana deixen la ciutat per anar de revetlla en revetlla. Un costum que no segueix cap turista.

Ruta de revetlles

Com a la resta del país, a Mallorca l'estiu és època de festes majors, que s'hi viuen amb una intensitat especial. Cada cap de setmana n'hi ha alguna, o més d'una, i centenars o milers de joves les segueixen en una ruta que fins i tot té pàgina web pròpia: www.mallorcaverbenatour.cat. Té un calendari amb totes les festes i revetlles i disposa d'un enllaç a una pàgina de Facebook amb prop de 15.000 adherits.

Tanmateix, les revetlles són l'autèntica festa de Mallorca a l'estiu i tenen tant de públic que, en alguns casos, l'A juntament ha optat per deixar de fer-les, limitar-les o frenar-les d'alguna manera. Les més exitoses apleguen milers de joves que, molt sovint, ja duen l'alcohol al maleter del cotxe i fan botellón a la carretera mateix.

Deu comes etílics, cinquanta telefonades a la policia i la "brutícia, renou i manca de respecte" que, segons l'alcalde de sa Pobla, Biel Serra, van haver d'aguantar els veïns arran de la festa Studio 54 que es va fer al juliol; l'Ajuntament no la tornarà a permetre. Alaró enguany ja no ha fet la famosa Flower Power, que cada 14 d'agost durant set anys aplegava milers de joves al so de música dels anys seixanta i setanta. "No volem que succeeixin coses de les quals ens puguem penedir, per la qual cosa hem decidit tallar-ho de soca-rel i suprimir la festa", va declarar el batlle d'Alaró, Joan Simonet.

Més enllà de les festes de música i alcohol, però, a les revetlles s'hi pot trobar molt més. Jocs pagesos tradicionals, com els de Son Macià, les danses dels Cossiers, el Festival de circ de Sineu, dimonis i tota mena d'activitats nocturnes i diürnes. A més de moltes revetlles com la de Porreres, amb festa fins que surt el sol i un tros d'ensaïmada gegant per a qui aguanti fins al final.

stats