Societat 28/12/2011

Una fina línia separa realitat i ficció

G.p.
2 min
Una fina línia separa realitat i ficció

En un món on tot és hiperreal i on tots fem fotos a tort i a dret, alguns senten el desig irrefrenable d'anar més enllà. La realitat inventada sorgeix per riure'ns de nosaltres mateixos i d'aquells que ens envolten, per anar més enllà dels límits coneguts, per fugir d'una realitat que considerem tediosa o per fer reflexionar l'espectador.

L'engany genera controvèrsia en el públic. En sentir-se enganyats, la primera reacció dels espectadors és de sorpresa i indignació. Només en pocs casos el provocador aconsegueix anar més enllà i induir a la reflexió.

'I'm still here'

Joaquin Phoenix s'enfonsa en la misèria

I'm still here es va quedar a mig camí. En el fals documental que Casey Afflech va presentar a la Mostra de Venècia de l'any passat, l'actor Joaquin Phoenix fingia estar desenganyat amb la seva professió. La càmera el mostrava com una persona enfonsada i a qui els mitjans no feien cas, que queia en les drogues i en la prostitució.

Perquè les imatges de l'estrella en hores baixes fossin creïbles, Phoenix havia anunciat dos anys enrere que deixava el cinema i que es volia convertir en cantant de hip-hop. Fins i tot va aparèixer al late show que David Letterman presenta a la CBS amb ulleres de sol, barba i actuant com si estigués totalment desconnectat de la realitat. Ni així. El muntatge va crear rebombori, però la crítica no li va ser gens favorable.

'¿Qué fue de Jorge Sanz?'

La credibilitat de la figura coneguda és molt relativa

David Trueba va presentar a finals del 2010 la sèrie ¿Qué fue de Jorge Sanz? Una vegada més, el protagonista és un artista en hores baixes que, després de triomfar com a galant del cinema espanyol, tenia dificultats per trobar nous projectes. També en aquest cas, la credibilitat de les imatges es basava en la participació del protagonista i de figures reconeixibles que participaven del joc, com els també actors Santiago Segura i Juan Diego Botto.

'Karate Kid', gens innocent

El protagonista d'una sèrie desterra la seva imatge

I el juny del mateix any, Ralph Macchio, el noi que havia enlluernat una generació de jovenetes amb la seva participació a Karate Kid , protagonitzava un curt ( Wax on, F'ck off ) en què desterrava, a base d'accions provocatives, la idíl·lica imatge de bon noi que havia cultivat en la sèrie cinematogràfica.

Encara que alguns muntatges semblin pensats per rellançar carreres artístiques declinants, els documentals falsos acaben per revelar una veritat ignorada per una part del gran públic: que el cinema és un gran engany capaç de devorar els seus protagonistes.

'Periodisme' enganyós

El 'Camaleó' posa en qüestió els professionals de la informació

Camaleó va ser un programa emès al circuit català de TVE formulat per repensar els formats televisius. El seu creador, l'antropòleg Manuel Delgado, va aconseguir que un avanç informatiu fals, l'any 1991, d'un cop d'estat a l'URSS fos pres seriosament pels espectadors, però també per molts altres mitjans de comunicació, que no van dubtar a fer-se ressò de la notícia . El fet que el seu vaticini es complís mesos després és una altra història.

stats