TRIBUNALS
Societat 18/06/2012

El fiscal sosté que la mare que va matar els fills a Lloret no va actuar empesa per una por insuperable

La parricida de Lloret s'ha negat a respondre les preguntes del fiscal, que ha realitzat igualment l'interrogatori i ha demanat als membres del jurat que apliquin "el sentit comú" a l'hora d'emetre el veredicte del crim

Acn/ Ara
3 min
La mare que va matar els seus dos fills en un hotel de Lloret de Mar, durant el judici que ha començat a l'Audiència de Girona (ACN

GironaEl fiscal sosté que la mare britànica que va asfixiar els seus dos fills en un hotel de Lloret de Mar (Selva) sabia el que es feia i no va actuar empesa per cap mena de "por insuperable".

En la seva primera intervenció davant els nou membres del jurat –set homes i dues dones–, l'acusació els ha demanat que apliquin "el sentit comú" a l'hora d'analitzar el cas i emetre el veredicte. "Algú que té por que puguin fer mal als seus fills l'única sortida que troba és matar-los?", s'ha preguntat el fiscal, Víctor Pillado.

L'acusada, Lianne Smith, s'ha negat a respondre les preguntes del fiscal, tot i que aquest ha continuat realitzant el seu interrogatori. Pel ministeri públic Smith va cometre dos assassinats a sang freda quan va asfixiar els infants posant-los una bossa de plàstic al cap aquell 17 de maig del 2010. Pel fiscal Víctor Pillado, no hi ha dubte que Lianne Smith era plenament conscient del que es feia quan va decidir acabar amb la vida dels seus dos fills. Durant la seva primera intervenció davant els membres del jurat, l'acusació pública ha intentat deixar clara quina és la condemna que, al seu entendre, s'ha d'imposar a la mare britànica: dos assassinats amb agreujant de parentiu i atenuant de confessió.

Pillado ha anat desgranant, un a un, tots els elements que al seu parer el porten a concloure que Lianne Smith va acabar a consciència amb la vida dels seus dos fills –una nena de 5 anys i un nadó de mesos– i que no els va deixar cap mena de possibilitat de defensa. Per l'acusació, no hi ha dubte que Smith va aprofitar un moment en què els dos infants no es podien defensar, lligat a la confiança que li tenien com a mare, per asfixiar-los amb bosses de plàstic.

Durant la fase d'al·legacions prèvies, el fiscal també ha posat clarament l'accent en el fet que –per l'acusació– Lianne Smith no patia cap mena de malaltia mental aquell maig del 2010 i que ni tan sols va actuar moguda "per una por insuperable". En aquest punt, a l'hora d'emetre el seu veredicte, Pillado ha demanat al jurat que, sobretot, es guiïn "pel sentit comú".

"És lògic que algú que té por que puguin fer mal als seus fills l'única sortida que trobi sigui matar-los?", s'ha preguntat Pillado en veu alta. I hi ha afegit, dirigint-se directament als membres del jurat: "Per tant, a l'hora de valorar si l'acusada patia una por insuperable, valorin els informes psiquiàtrics, però també deixin-se portar pel sentit comú".

Pel que fa a l'estat mental de la processada, el fiscal també sosté que aquell maig del 2010, Lianne Smith no tenia alterada cap de les seves facultats. "No patia cap malaltia mental", ha assegurat Pillado. El fiscal també ha volgut deixar clar que, en aquest punt, els membres del jurat hauran de centrar-se a valorar l'estat mental que tenia l'acusada aleshores, i no ara.

"El que interessa és veure com estava aleshores, i no ara, perquè s'ha de tenir en compte que durant aquests anys ha estat a la presó i que també se li ha suïcidat el marit", ha dit Pillado, en referència al fet que Martin Smith, la parella de l'acusada, es va penjar en una presó d'Anglaterra després que el condemnessin per pederàstia.

La declaració de l'acusada, aquesta tarda

Lianne Smith s'asseurà aquesta tarda davant del tribunal –i del jurat popular– a l'Audiència de Girona. Serà aleshores quan la mare britànica podrà explicar, si així ho considera oportú, la seva versió dels fets. La fiscalia demana una pena de 38 anys de presó pel doble assassinat (amb l'agreujant de parentiu i l'atenuant de confessió).

La defensa, per la seva banda, qualifica els fets de dos delictes d'homicidi i sosté que cal aplicar a l'acusada un eximent complet d'alteració psíquica o bé, alternativament, un altre eximent complet de por insuperable. També demana que li apliquin un atenuant molt qualificat de confessió.

El judici per aquest cas s'allargarà durant tota la setmana a l'Audiència de Girona.

stats