INCENDIS
Societat 01/07/2012

El foc crema sense control al País Valencià

Els dos incendis que cremen al País Valencià segueixen sense control i el vent dificulta les tasques d'extinció. Es calcula que han arrasat 30.000 hectàrees i han obligat a desallotjar un miler de persones.

Salvador Almenar
2 min
ESPECTACLE DANTESC Els dos incendis declarats a Cortes de Pallars i Andilla, al País Valencià (1 i 2),  han obligat a desallotjar un miler de persones. El foc de l'Anoia (3) es va donar ahir per controlat i els desallotjats van poder tornar a casa seva.

VALÈNCIAEls milers d'efectius que treballen en l'extinció de l'incendi que arrasa les comarques de l'interior del País Valencià esperaven que ahir el temps els donés un respir i els permetés controlar el foc originat a Cortes de Pallars. Però les fortes ratxes de vent de ponent i les altes temperatures no van fer altra cosa que avivar un incendi que ja ha afectat 12 municipis i que ha estat qualificat com el més devastador des del 1994. La magnitud de l'incendi és tal que ahir la columna de fum s'albirava des de la costa de Girona i les cendres van cobrir moltes poblacions del País Valencià.

Fins que no estigui controlat l'incendi, el govern valencià no facilitarà dades de les hectàrees arrasades pel foc, malgrat que algunes fonts apunten que ja serien més de 30.000 les hectàrees de muntanya cremades en els termes municipals de Cortes de Pallars, Macastre, Torís, Iàtova, Real, Montroi, Dosaigües, Alboraig, Llombai, Catadau, Tous i Carlet.

En les tasques d'extinció hi treballen des d'ahir 1.100 bombers i gairebé 700 militars amb prop de 200 vehicles i 30 mitjans aeris. La dificultat per controlar l'incendi i la seva virulència va fer que tots els efectius disponibles continuessin treballant ahir a la nit en les tasques d'extinció, a excepció dels avions, que es van retirar per la falta de visibilitat. La trentena de mitjans aeris han retornat a la feina aquest matí a primera hora.

Una imprudència i dos imputats

L'incendi de Cortes de Pallars es va originar dijous per una presumpta negligència de dos instal·ladors de plaques solars que treballaven en un xalet. Divendres la Guàrdia Civil els va detenir i van prestar declaració ahir als jutjats de Requena. La jutge, però, va decretar llibertat provisional per a tots dos encara que estan imputats per un delicte mediambiental per negligència.

Al devastador incendi de la Vall d'Aiora cal sumar-hi el declarat divendres a la comarca dels Serrans. El foc originat a Andilla va cobrar força durant el dia d'ahir i va afectar el municipi valencià de Llíria i d'altres castellonencs com Sacanyet i Altura, i va posar en greu perill el paratge natural de la serra de la Calderona. En aquest cas, tampoc es coneixen les hectàrees arrasades pel foc.

El principal esforç dels 200 bombers i els nou mitjans aeris desplaçats a l'incendi va ser combatre les flames perquè no arribessin al paratge protegit. Els dos incendis van obligar a desallotjar més d'un miler de persones. Ahir al matí algunes començaven a tornar a casa, però a la tarda les flames obligaven a desallotjar-ne d'altres. Els alcaldes dels municipis afectats estan "indignats" perquè creuen que hi estan actuant pocs mitjans aeris.

stats