Medi ambient
Societat 05/12/2010

El forat de la capa d'ozó sobre l'Antàrtida s'ha reduït

La mida de la bretxa a la capa d'ozó a l'alçada de l'Antàrtida ha anat disminuint els darrers deu anys. Els experts calculen que es tancarà al 2080

Redacció
1 min
Imatges del forat de la capa d'ozó el 1979 i el 2008

BarcelonaL'Institut Nacional de l'Aigua i Investigació Atmosfèrica de Nova Zelanda ha informat que el forat de la capa d'ozó s'ha anat reduint darrerament fins arribar al tamany actual, el més petit dels últims 5 anys. Els científics calculen que la mida del forat és de 22 milions de quilòmetres quadrats, mentre que l'any passat era de 24 i el 2000 era de 29 milions, la bretxa més gran mai registrada.

El dèficit de la massa d'ozó també s'ha reduït a 27 milions de tones, comparat amb els 35 milions del 2009 i els 43 del 2000.

"Podem dir que el forat de la capa d'ozó està millorant, d'acord amb les observacions d'enguany", va dir el científic atmosfèric Stephen Wood. Wood apuntava que iniciatives internacionals com el Protocol de Mont-real del 1987 estaven donant resultats. "Hem tingut uns quants anys successius amb forats menys severs. Això és un senyal que estaríem començant a veure una recuperació", va dir Wood.

La capa d'ozó, que protegeix els humans i els altres éssers vius de les nocives radiacions ultraviolades, va disminuir, segons van demostrar els científics, per l'efecte de productes com el cloroflurocarboni, utilitzats en refrigeradors o aerosols. Aquests productes estan prohibits des de l'acord de Mont-real, i la seva utilització s'ha reduït dràsticament.

El forat a la capa d'ozó es forma cada any a l'Antàrtida entre l'agost i el setembre, i es tanca entre el novembre i el desembre. Segons publicava el diari El País, els experts calculen que es podria tancar del tot el 2080.

stats