Societat 21/02/2013

Els forenses conclouen que Ester Quintana podria haver estat ferida per una pilota de goma

Descarten que la ferida fos causada per un objecte incís, com una pedra o una ampolla de vidre

Efe
2 min
Ester Quintana anima els ciutadans a enviar més proves

BarcelonaEls forenses que van examinar Ester Quintana –la dona que va perdre l'ull en la manifestació de la vaga general del 14-N– conclouen que les ferides que presenta són compatibles amb una pilota de goma, sense descartar totalment que fossin causades per un projectil de precisió. Segons fonts judicials, el titular del jutjat d'instrucció número 11 de Barcelona ha rebut l'informe mèdic elaborat per un forense i un especialista oftalmòleg que, per encàrrec del magistrat, van examinar les ferides que van segar el nervi òptic d' Ester Quintana. L'informe s'emmarca en la investigació que el jutge té oberta arran de la querella presentada per Quintana, que assegura –en una versió que contradiu el departament d'Interior– que va perdre l'ull en rebre l'impacte d'un projectil o pilota de goma quan es retirava pacíficament de la manifestació.

L'informe forense conclou que, segons l'abast i la profunditat de la ferida que Quintana va rebre a l'ull, la lesió de la manifestant és totalment compatible amb l'impacte d'una pilota de goma llançada a gran velocitat. Segons l'opinió dels metges forenses, que van comparar les lesions amb els dos tipus de munició de dispersió utilitzats pels Mossos d'Esquadra, no es pot descartar totalment que fossin causades per l'impacte d'un projectil de precisió, de material tou, tot i que el tipus de ferida de Quintana és més compatible amb una pilota de goma.

Per això, els forenses han tingut en compte que la ferida de Ester Quintana quadra amb el tipus de deformació que provoca una pilota de goma llançada a una velocitat de més de 140 quilòmetres per hora i descarten que hagi estat causada per un objecte incís, com podria ser una pedra o una ampolla de vidre, han informat les mateixes fonts. El llançament de pilotes de goma, contràriament als projectils de precisió, ha de ser autoritzat des de la sala de comandaments que dirigeix l'operatiu policial desplegat en les manifestacions.

No obstant això, el jutge ha analitzat les converses que van intercanviar els agents desplegats amb la sala de comandaments i ha constatat que cap càrrec dels Mossos d'Esquadra va autoritzar en cap moment el llançament de pilotes de goma, de manera que si hi va haver algun tret d'aquest tipus d'artefacte va ser sense el suport explícit de la direcció de la policia catalana. Per a la setmana que ve, el jutge ha citat a declarar com a testimonis quatre mossos d'esquadra que formaven part d'una de les tres furgonetes d'antiavalots desplegades a la zona on va caure ferida Ester Quintana i de la qual se sospita que va poder procedir el projectil o pilota que va lesionar la manifestant.

stats