EXPEDICIÓ AL POL SUD
Societat 29/10/2011

Les fotografies perdudes del capità Scott a l'Antàrtida

Henry Fountain
2 min
El capità Scott va rebre un curs ràpid  per fotografiar ell mateix  el seu viatge.

The New York TimesDavid M. Wilson, que va ser director del Museu Britànic i membre de la Reial Acadèmia de les Ciències, estava prenent una copa a una casa de subhastes de Londres fa uns anys quan un col·leccionista desconegut se li va apropar i li va dir: "Mai endevinaries què tinc a la meva col·lecció", recorda Wilson. El col·leccionista en qüestió, Richard Kossow, li va explicar que el 2001 va comprar una col·lecció de fotografies de l'Antàrtida de principis del segle XX. Però no eren unes fotografies qualssevol: eren les de l'expedició que Robert Falcon Scott va fer entre el 1910 i el 1913. Scott i altres homes que l'acompanyaven, entre els quals hi havia l'oncle de Wilson, Edward Wilson, van morir durant una tempesta mentre feien el camí de tornada. A més, eren les fotografies que havia fet el mateix Scott. "Gairebé m'ennuego amb el gintònic", recorda Wilson.

Fins ara havia estat un gran misteri la ubicació de les fotografies que es van prendre de l'expedició que va sortir de l'illa de Ross, mentre el grup s'endinsava cap al pol. De fet, la majoria d'imatges del capità Scott que hi havia fins ara s'havien fet al voltant de les casernes d'hivern de l'expedició a l'illa. S'havien trobat només unes quantes, poques, i s'havien atribuït incorrectament a altres fotògrafs.

Les fotografies que ara s'han descobert s'han passat dècades en un arxiu comercial sense que ningú els donés importància. Ara, quan el centenari de la mort de Scott s'apropa -és el març del 2012- Wilson acaba de donar a conèixer totes aquestes imatges en un llibre publicat en anglès, Les fotografies perdudes del capità Scott, amb informació detallada d'on i quan es van fer, segons estimacions del mateix Wilson.

Per a l'expedició, Scott va llogar un fotògraf de viatges, Herbert Ponting. Les seves fotografies se situen entre les millors de la historia de l'exploració polar, però quan Ponting es va adonar que la part més dura del viatge s'apropava i que des de l'illa de Ross fins al pol l'expedició continuaria amb trineus, ponis i gossos, va dir que abandonava. Abans, però, li va fer un curs ràpid de fotografia al capità Scott i als cinc homes que l'acompanyaven. Els va ensenyar com fer servir el cos de càmeres molt voluminoses, les seves lents i els filtres per poder aplicar l'exposició apropiada en condicions extremes. Va resultar que Scott tenia traça per a la fotografia. Segons Sophie Gordon, conservadora del Castell de Windsor, on es farà una exposició amb el material, "Scott tenia ull artístic i és difícil distingir entre les fotografies que va fer ell i les de Ponting".

stats