Societat 21/01/2011

El fred siberià ja és aquí

Les temperatures han començat a caure i el fort vent que bufa a molts indrets redueix molt la sensació tèrmica. Diverses capitals del Pirineu han quedat emblanquinades.

1 min

Ha començat l’onada de fred: les temperatures ja han baixat molt a les cotes altes del Pirineu i en general aquest matí hi ha 3 o 4 graus menys que ahir, tot i que el vent que bufa a molts indrets fa que el fred ja molt intens no s’estigui reflectint en alguns termòmetres.

El dia ha començat amb –17 graus a Boí (cota 2500), –12 graus a Núria, i en general a les cotes altes del Pirineu el termòmetre ronda els 15 graus negatius. Per ara això però no s’està notant a les zones poblades del país, on les temperatures no han baixat gairebé enlloc dels 5 sota zero.

El vent ha superat els 80 quilòmetres per hora a Castelló d'Empúries, segons dades de la xarxa Meteoclimatic, i està assolint cops de més de 50 a molts indrets sobretot a les comarques de Girona i a la Catalunya del Nord. Durant tot el dia bufarà amb ganes i fins ben entrat el cap de setmana no anirà amainant.

Durant la nit ha estat nevant amb certes ganes al vessant nord del Pirineu i fins i tot s’han acumulat entre 1 i 2 cm en indrets com Esterri d’Àneu, Viella o Puigcerdà. També a la serra de Tramuntana, a Mallorca, hi ha caigut neu durant la nit.

L'onada de fred només ha fet que començar i les dues nits vinents serà quan el termòmetre tocarà fons a la majoria d'indrets, amb temperatures mínimes que encara baixaran 3 o 4 graus més respecte a les d'avui.

stats