TURISME
Societat 27/06/2012

Es frena l'augment de turistes estrangers

Els visitants estrangers creixeran un 3,2% a Catalunya, una xifra "positiva", segons el sector, però molt per sota del 6,5% del 2011. L'estabilitat al Magrib, la crisi i els Jocs Olímpics de Londres són les causes de la frenada.

Thaïs Gutiérrez
2 min
Els visitants de països emergents són els que més creixeran aquest 2012.

BARCELONA.Aquest 2012 no es repetiran les xifres de rècord que el sector turístic va registrar l'any passat a nivell català i estatal. És una de les principals conclusions de l'Índex UAB d'Activitat Turística, presentat ahir, que apunta que el nombre de visitants estrangers que vindran a Catalunya seguirà creixent però de manera més moderada, ja que vindran un 3,2% més de turistes que l'any passat, segons aquestes estimacions.

Tot els experts coincideixen que la dada és positiva, però queda clar que dista bastant del 6,5% de creixement que es va assolir l'any passat gràcies, sobretot, a la derivació de molts turistes que havien d'anar a països del nord d'Àfrica, com Egipte i Tunísia, i van acabar a Catalunya per culpa de la inestabilitat que hi havia en aquella zona.

L'estabilització de molts països d'aquesta zona ha canviat l'escenari i ha reduït el nombre de turistes a Catalunya. A això s'hi han d'afegir altres factors com la celebració de grans esdeveniments esportius, -els Jocs Olímpics de Londres i l'Eurocopa- que porten turistes cap a altres destinacions i la inestabilitat econòmica que pesa sobre molts ciutadans europeus que estan retallant molt les seves vacances. La combinació d'aquests factors explica la frenada del creixement de turistes estrangers.

"Dades positives"

Tot i això, Juan Antonio Duro, catedràtic d'economia de la URV i director tècnic de l'Índex UAB, va voler destacar la importància del creixement del nombre de turistes, tot i que més moderat, i va recordar que és el tercer any consecutiu que aquesta xifra creix, tot i la crisi econòmica. "Són dades positives en un entorn negatiu", va dir ahir subratllant que "el sector turístic català segueix sent un motor de recuperació de la crisi". "Per continuar sent-ho -va dir- ha de seguir apostant per la internacionalització, com ho està fent, ja que el mercat interior està molt tocat".

Les bones notícies arriben, aquest any, dels països emergents -amb Rússia i la Xina al capdavant-, ja que els visitants d'aquests països augmentaran molt per sobre dels mercats tradicionals.

Segons aquest índex de la UAB, el pes dels mercats emergents sobre el conjunt de la demanda turística passarà del 26% al 38%. Juan Antonio Duro apunta que "els turistes d'aquests països són molt estratègics perquè tenen un poder adquisitiu més alt que la mitjana i perquè fan estades més llargues". Aquesta dada és especialment important perquè segons aquest estudi la despesa per turista caurà per segon any consecutiu aquest 2012, i ho farà un 1,6%, cosa que situa la despesa en 741 euros.

Pel que fa al turisme local, aquest expert creu que l'impacte de la crisi econòmica -que està castigant molt més Espanya que altres països- provocarà una caiguda dels turistes locals a Catalunya al voltant del 2%, tot i que aquesta dada no està recollida en l'informe.

Pel que fa al conjunt d'Espanya, l'índex augura que visitaran el país 58,2 milions de turistes estrangers, un 2,8% milions més que el 2011, molt lluny del creixement del 7% del 2010.

stats