SOCIETAT
Societat 21/03/2011

L'exdirector i tres alts càrrecs d'Ascó es neguen a declarar per la fuita del 2007

Se'ls acusa d'un delicte ecològic per imprudència, d'un altre contra la seguretat dels treballadors i d'un de falsedat documental

Redacció
2 min
Rafael Gasca era director d'Ascó I al 2007 / ACN

GandesaAquest matí havien de declarar als jutjats de Gandesa els primers imputats per la fuita de partícules radioactives que hi va haver el novembre del 2007 a la central nuclear d'Ascó I. Però l'aleshores director de la planta, Rafael Gasca, i el cap del Servei de Protecció Radiològica de la central, Francesc González, s'han negat a contestar a les preguntes del fiscal i de la jutgessa. Una portaveu de l'Associació Nuclear Ascó Vandellòs II (ANAV) ha matisat que els imputats prestaran declaració un cop es presenti la documentació requerida i es coneguin els resultats dels informes pericials pendents.

A tots dos els acusen dels delictes d'exposició a radiacions ionitzants per imprudència, delicte ecològic genèric, delicte contra la seguretat en el treball i delicte de falsedat documental. Segons sembla, els responsables de la nuclear no van comunicar l'incident al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) fins a l'abril de 2008 i, mentrestant, van permetre que continuessin les visites al complex, fins i tot per part d'escoles. El proper divendres 25 de març havien de declarar els altres dos imputats, el cap de l'explotació i l'inspector resident titular del Consell de Seguretat Nuclear durant la fuita, però finalment la declaració ha quedat ajornada per motius d'agenda. Tots els acusats podrien enfrontar-se a penes de presó de fins a setze anys.

La jutgessa de Gandesa ha obert diligències prèvies als quatre imputats arran de la denúncia que va presentar la fiscalia de Tarragona després d'una investigació de més de dos anys. La jutgessa reclama a l'exdirector de la central còpies de procediments i manuals de la nuclear, una còpia de l'informe radiològic ambiental dels anys 2007 i 2008 i la relació de tots els treballadors, els fixos i eventuals de la central, i també de les empreses que treballen a la instal·lació o que hi han treballat des de l'accident de les partícules.

stats