Salut
Societat 02/01/2011

Els fumadors prenen les terrasses al centre de Barcelona

El bon temps i l'entrada en vigor de la prohibició de fumar a bars i restaurants omplen les terrasses de fumadors. Tant ells com els restauradors acaten, resignats, la nova llei que els farà canviar d'hàbits

Marta Bausells
2 min
Terrassa barcelonina amb fumadors

BarcelonaLes primeres hores d'aplicació de la nova llei antitabac transcorren amb normalitat i tant clients com restauradors estan respectant-la. El paisatge als bars del centre de Barcelona aquest matí era de terrasses plenes i interiors buits. A l'exterior, fumadors i no fumadors gaudien del bon temps que feia a la ciutat. A dins, amb els cendrers desapareguts, hi havia molt poca clientela.

La resignació regnava entre els fumadors, que patien les conseqüències de la nova llei del tabac, que prohibeix fumar a bars i restaurants –igual que a qualsevol altre espai públic tancat–. Per a molts, la llei suposarà un canvi d'hàbits. "Avui fa un dia esplèndid, per això estem a la terrassa, però a partir d'ara fumarem només a casa, als vespres fa massa fred per sortir fora del bar a fumar", deia l'Àlvar, a la terrassa d'un bar a la Ronda de Sant Pau. La Maribel, asseguda a la mateixa taula, hi estava d'acord: "És un pal prendre alguna cosa i no poder fumar una cigarreta". En Dani, del mateix grup, afirmava que a partir d'ara veurien els partits de futbol a casa. "Serà qüestió de contractar un servei de televisió de pagament i baixar menys al bar, perquè veure els partits prenent una cervesa sense fumar no té gràcia", deia.

Aquesta possible pèrdua de clients preocupa els restauradors, que s'han oposat fortament a la llei. Temen que la ruptura del binomi entre cafè o cervesa i tabac pugui comportar pèrdues econòmiques. En un bar del Poble Sec, situat en un carrer ombrívol on no tocava el sol, el propietari es queixava que clients que habitualment li demanaven dues o tres cerveses, avui n'hi havien demanat només una per marxar abans. Els únics que eren a la seva terrassa eren els fumadors. "Estàvem a dins prenent alguna cosa, i quan ens han recordat que ja no s'hi podia fumar hem hagut de sortir a seure aquí", deia una parella. En Mohammed, client assidu del bar, es queixava que ell i els seus amics estaven passant fred a la terrassa per poder fumar.

En canvi, el responsable del bar Els Tres Tombs, a la Ronda de Sant Antoni, deia que de moment no han tingut cap mena de problema, i que creuen que el canvi serà fins i tot positiu per a ells: "Hi ha molts més no fumadors que fumadors", concloïa. Tres amics que prenien un aperitiu a la terrassa d'aquest bar comentaven que els semblava bé la nova llei. Un d'ells, el Marc, va deixar de fumar durant uns anys però hi ha tornat fa poques setmanes. "Penso tornar a deixar-ho aviat, no per la llei sinó perquè vull", deia.

El seu amic Rémy, francès i resident a Eivissa, deia que la llei "no és la fi del món". Ell és fumador i pensa seguir sent-ho, però li sembla perfecte que els bars siguin lliures de fum. Té una filla, i prefereix que no respiri el fum del tabac. A més, li agrada sortir a fora a fumar: "Es crea un bon ambient entre els fumadors que ens trobem a la porta del bar i xerrem, té la seva gràcia". La seva amiga Cécile, també francesa i resident a Barcelona, afegia que és només "qüestió d'acostumar-se a fumar d'una altra manera", cosa que han fet sense problemes a la resta d'Europa, on "fa molt més fred que aquí".

p { margin-bottom: 0.21cm; }

stats