Societat 31/08/2015

Una fundació construirà un poblat medieval al Bages amb les tècniques de l'època

El projecte vol ser un museu d'història viva en evolució constant i s'hi reconstruirà la vida del segle XI

Acn
2 min
El Castell de Guédelon s'està construint al poble francès de Treigny des del 1997 amb els mateixos recursos que hi havia a l'època medieval / FBM

SantpedorLa Fundació Bages Medieval construirà un poblat a Santpedor, al Bages, per recrear la vida quotidiana de voltants del segle XI. Es tractarà d'un museu d'història viva en evolució constant; és a dir: els treballadors faran créixer el poblat i els visitants tindran l'oportunitat de veure en directe com es vivia i es construïa a l'època medieval.

La construcció d'una església romànica del segle XI serà un dels grans atractius, però la iniciativa també preveu recreacions de lluites medievals i propostes gastronòmiques de l'època. El projecte estarà situat a la finca El Plaià i es preveu que pugui obrir les portes el primer quadrimestre del 2017.

La finca El Plaià està formada per sis hectàrees de terrenys agrícoles en desús que en aquests moments no tenen cap tipus de construcció, però la seva imatge canviarà a principis de l'any 2017, quan es preveu que es comenci a aixecar el poblat medieval.

El punt d'interès principal serà la recreació d'una església romànica que hi havia hagut antigament a Sant Pere d'Or, nom amb què es coneixia antigament el municipi de Santpedor, i la sagrera que es construirà al seu voltant. "Els visitants podran veure com va creixent el poblat i es transportaran així a l'època medieval", ha explicat Mireia Arenós, una de les responsables del projecte.

Els responsables del projecte a la finca El Plaià del municipi de Santpedor on volen construir el poblat / ACN

La iniciativa fa quatre anys que està agafant forma i ara es troba en la fase d'obtenir els permisos necessaris per iniciar la construcció. Sendo Espinalt, un altre dels impulsors del poblat, ha explicat que "faltava un espai amb un caire històric rigorós i un caràcter diferent de les fires medievals" i ha afegit que "aquí estem acostumats a aquestes fires però a Europa són museus a l'aire lliure".

Un dels principals referents que han tingut els ideòlegs del projecte és el Castell de Guédelon, que s'està construint al poble francès de Treigny des del 1997 amb els mateixos recursos que hi havia a l'època medieval. En el cas del projecte de Santpedor, els visitants també podran veure com els habitants del poblat preparen la pedra per construir l'església, com cuiden dels animals de granja, com tenyeixen roba o fan les activitats agrícoles relacionades amb cada època de l'any.

A més, segons ha explicat Espinalt, també hi haurà l'oportunitat de veure recreacions de lluites medievals i viure "una experiència gastronòmica diferent" a la taverna del poblat. A part del públic en general, les instal·lacions també acolliran visites escolars que inclouran tallers com, per exemple, la realització de peces de ceràmica o picapedrers.

El propietari dels terrenys i també impulsor del projecte, Manel Fernández, ha explicat que es tracta d'una finca "molt mediterrània" i que al poblat hi haurà les espècies típiques del territori com ametllers, vinyes, oliveres o pi blanc, i que també es recuperaran construccions de pedra seca.

És un espai que es troba molt a prop del municipi de Santpedor, però "prou lluny per quedar completament aïllat i fer un salt en el temps", ha assenyalat Fernández. Els responsables de la iniciativa no tenen constància d'una proposta semblant ni a Catalunya ni a l'Estat.

stats