SOCIETAT
Societat 25/01/2012

Els ciutadans que recorrin en segona instància hauran de pagar

El govern espanyol anuncia la imposició de taxes judicials per als recursos de segona instància. Gallardón diu que la mesura vol "evitar abusos" sobre el sistema judicial

Agències
2 min

BarcelonaEl ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, ha anunciat aquest dimecres la introducció de taxes per a les persones que vulguin recórrer en segona instància.

Es tracta, segons el ministre, d'un mecanisme per "evitar abusos" en un sistema judicial que no dóna més de si.

Segons el ministre, n'estaran exemptes aquelles persones que acreditin que no disposen de recursos per afrontar aquests costos.

Gallardón també ha avançat que es limitarà el sistema d'assistència jurídica gratuïta, que "es mantindrà", però hi haurà "correccions" per evitar un increment de la "litigiositat fictícia" alhora que es "reduirà l'entrada innecessària de nous assumptes als òrgans jurisdiccionals".

En la seva compareixença al Congrés dels Diputats, Gallardón ha afirmat que es produeix un "abús" de la justícia, especialment en la segona instància, que provoca "el col·lapse" dels òrgans judicials, fet que "ens obliga a acotar els casos en què els conflictes han de ser resolts pels òrgans judicials".

El ministre ha recordat que el 2009 ja es va imposar el dipòsit previ per a la interposició de recursos per dissuadir els que recorren sense cap fonament. "Aquesta iniciativa l'assumeix plenament aquest govern, i ens proposem incloure l'assumpció obligatòria per les parts dels costos del procés a partir de la segona instància", però "amb reintegrament en el cas que prosperi el recurs".

"Si el ciutadà no es conforma amb la resposta que li dóna el poder judicial i sol·licita un segon pronunciament és quan s'aplicarà el nou model de taxes", ha explicat Gallardón, que ha apuntat que els ingressos que es generin per aquestes taxes es destinaran al procés de millora i modernització de la justícia. Segons el ministre, n'estaran exemptes les persones que no acreditin que no tenen recursos per poder litigar.

A més, segons Rajoy, també es limitarà el servei d'assistència jurídica gratuïta, on hi haurà "correccions" per "evitar abusos i un increment de la "litigiositat fictícia" alhora que es "reduirà l'entrada innecessària de nous assumptes als òrgans jurisdiccionals".

"Ja fa temps que existeixen propostes per exigir, entre d'altres, que es justifiqui de forma suficient l'acreditació de la insuficiència de recursos per litigar i que si s'acudeix a segona instància es revisi aquesta condició", ha dit.

stats