RENOVABLES
Societat 05/12/2011

El gegant dels diamants instal·la molins a les mines sud-africanes

La catalana WindyWorld promourà 150 MW eòlics als terrenys del grup sud-africà De Beers, el líder mundial dels diamants. Sud-àfrica ha llançat un pla de renovables per frenar la dependència del carbó.

Ignasi Pujol
2 min
El gegant dels diamants instal·la molins a les mines sud-africanes

BARCELONAL'empresa catalana WindyWorld Management serà testimoni de l'impuls de les energies renovables en un dels mercats emergents en aquest àmbit, Sud-àfrica. La companyia, dedicada a la promoció de parcs eòlics a l'Amèrica Llatina i al país africà, construirà diversos parcs eòlics amb una potència total de 150 megawatts (MW) als terrenys del grup De Beers Consolidated Mines, el gegant mundial del negoci dels diamants.

WindyWorld, a través de la seva empresa participada WWK Development, s'ha imposat en un concurs en què han participat una quinzena de promotors. Els molins de vent s'instal·laran a la costa oest sud-africana, en una de les mines de diamants de De Beers.

David Attwood, soci de WindyWorld, explica que el projecte suposarà una inversió de 200 milions d'euros, que s'hauran d'amortitzar durant els 20 anys d'explotació dels parcs. "En una primera fase, que estarà operativa el 2014, s'instal·laran 75 MW", comenta Attwood, que viu a mig camí entre Barcelona i Sud-àfrica. Les firmes catalanes Enermed i Normawind també han contribuït a desenvolupar l'oferta guanyadora de WindyWorld.

L'aposta de De Beers per l'energia eòlica s'emmarca en l'estratègia d'impulsar projectes amb un impacte positiu per a l'economia local, que serveixin per contrarestar la mala imatge que durant dècades ha tingut la indústria dels diamants a l'Àfrica.

De Beers ha estat acusada d'haver promogut el trànsit dels diamants de sang, que és a l'origen de la guerra civil de Sierra Leone. De Beers, amb seu a Johannesburg, es dedica a l'explotació, la talla i el comerç de diamants. Es va fundar el 1888 i és propietat de la família Oppenheimer, la multinacional Anglo American PLC i el govern de Botswana. La firma va llançar el 1947 el seu famós eslògan "A diamond is forever" ["Un diamant és per a tota la vida"]. Durant dècades ha controlat la major part de la producció de diamants mundial, amb la qual cosa ha creat un estat d'escassetat artificial que ha contribuït a mantenir el preu dels diamants alt. Aquest estat de monopoli va desaparèixer a finals dels 90, quan algunes mines van començar a distribuir directament el seu producte.

Dependència del carbó

Sud-àfrica va aprovar a l'octubre un pla de renovables per reduir la dependència del carbó. El pla preveu instal·lar 3.725 MW renovables d'aquí al 2016, amb una inversió d'11.000 milions de dòlars (8.150 milions d'euros). D'aquesta potència, 1.850 MW seran eòlics. WindyWorld espera adjudicar-se almenys uns altres 150 MW durant els concursos públics, que se sumin als 150 MW dels terrenys de De Beers.

stats