Societat 31/08/2016

Els gossos entenen què diem i en quin to

Un estudi publicat a la revista 'Science' suggereix que els animals distingeixen les paraules i aprenen vocabulari

Agències
2 min
The Room Service,  A Barcelona,  és un dels locals on 
 Els gossos són benvinguts.

Si tens un gos ja deus haver intuït que molt sovint t'entén quan li parles. Ara, un estudi publicat a la revista 'Science' confirma aquesta percepció i assegura que els gossos no només són capaços d'entendre paraules, sinó que a més comprenen el to en què els diem les coses.

L'estudi assenyala que els mecanismes neuronals que processen les paraules evolucionen molt més ràpid del que es pensava fins ara i que no són únics del cervell humà. Així, els gossos també són capaços de desenvolupar la comprensió del llenguatge. Fan servir dos elements per entendre's: en primer lloc, les paraules, i en segon lloc, l'entonació. De la conjunció d'aquests dos missatges n'extreuen una interpretació moltes vegades correcta del que els volem dir.

Els gossos desenvolupen la comprensió del llenguatge si conviuen amb una família

L'estudi suggereix, a més, que és més probable que els gossos que viuen en un ambient on se sent parlar molt, com en el cas dels que conviuen amb una família, desenvolupin millor la capacitat de representar el significat de les paraules al seu cervell.

Els gossos, igual que les persones, fan servir l'hemisferi esquerre per processar les paraules i el dret per identificar l'entonació amb què es diuen. "Fan servir uns mecanismes cerebrals molt semblants" als de les persones, ha assegurat el professor de la Universitat Eötos Loránd, de Budapest, Attila Andics, en un comunicat.

Per elaborar l'estudi els investigadors han comptat amb 13 gossos que van estar immòbils en un aparell de ressonància magnètica funcional (FMRI). Així, se'ls feien escàners cerebrals de manera no invasiva i sense dolor que han servit per mesurar l'activitat cerebral dels animals mentre escoltaven la veu dels seus entrenadors.

Els gossos, segons Anna Gábor, una altra de les autores de l'estudi, van escoltar paraules de lloança que eren pronunciades amb entonació neutra i d'afalac, a més d'altres mots que no tenien significat per als animals, però dites amb les mateixes entonacions. Els investigadors van observar les regions cerebrals que diferencien entre paraules amb i sense sentit i les que discriminen entre entonacions amb i sense afalac.

Els resultats de la seva investigació conclouen que els gossos activen l'hemisferi esquerre per processar les paraules que tenen sentit per a ells i el dret per identificar l'entonació amb què es pronuncien les paraules. A més, el centre de recompensa dels animals estudiats només s'activava en el moment en què sentien una paraula d'elogi pronunciada amb una entonació d'afalac.

Aquest estudi suposa el primer pas per entendre com els gossos interpreten la parla humana i els seus resultats poden ajudar a fer més eficient la comunicació i cooperació entre els animals i els seus amos, segons els experts.

stats