ATUR
Societat 23/08/2012

El govern espanyol endurirà l'accés a l'ajuda de 400 euros

El govern espanyol restringirà l'accés a les ajudes de 399 euros durant sis mesos als aturats que han esgotat la prestació. És a dir, que la rebran menys persones. Els detalls es coneixeran demà.

Joan Faus
3 min
El govern espanyol aprovarà demà la renovació del pla Prepara, que va caducar el dia 15, però fent-ne més restrictiu l'accés.

MADRID.El que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va insinuar la setmana passada en anunciar la renovació de les ajudes de 400 euros per als aturats que han esgotat la prestació ahir es va confirmar: l'executiu endurirà l'accés a aquests subsidis i reduirà per tant el nombre de beneficiaris. Així ho va admetre la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría en parlar sobre la pròrroga del pla, que demà aprovarà el consell de ministres de manera retroactiva després que caduqués el dia 15.

En una conversa informal amb periodistes després de visitar les instal·lacions del Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), la número dos de Rajoy va evitar dir-ho clarament però va posar un exemple que la va delatar. Sáenz de Santamaría va explicar que l'augment, anunciat dimarts, de 399 a 450 euros de les ajudes per als aturats amb càrregues familiars no suposarà cap sobrecost perquè es "reorganitzarà" el programa de manera que es "defineixin bé" les situacions de necessitat dels altres col·lectius. És a dir, que si l'executiu no preveu gastar més, tot i l'increment fins als 450 euros en alguns casos, resulta evident que persones que han cobrat l'ajuda ho deixarien de fer si s'inscrivissin a partir d'ara.

La filosofia de la Moncloa és que "les ajudes siguin més justes" i que el programa Prepara -que va crear l'executiu del PSOE el febrer del 2011 com a successor del pla Prodi, nascut el juliol del 2009- arribi a qui de veritat ho necessita, a les persones que es poden quedar "sense res".

La vicepresidenta va donar algunes pistes de per on poden anar les restriccions en insistir en la importància de "definir més" quines són les situacions de necessitat econòmica. D'una banda, va admetre que el govern es planteja tenir en compte la situació econòmica familiar a l'hora de concedir l'ajuda de 399 euros durant sis mesos als aturats que han esgotat la prestació. "[L'executiu] ho està estudiant", es va limitar a respondre en ser preguntada per les declaracions del vicesecretari d'organització i electoral del PP, Carlos Floriano, que fa uns dies va denunciar que aquesta ajuda estava arribant a joves que vivien a casa dels seus pares sense valorar el nivell econòmic de la seva família.

En aquest sentit, Sáenz de Santamaría va reconèixer que seria molt difícil establir una escala de diferent valor de les ajudes per als beneficiaris que disposen d'una protecció econòmica familiar, donant a entendre que tot aquest col·lectiu deixaria de cobrar els 399 euros mensuals.

Evitar el solapament d'ajudes

D'altra banda, una altra via de restricció de l'accés serà a partir de l'anàlisi que les ajudes per als aturats no se solapin amb altres sistemes de protecció. "Volem analitzar bé l'itinerari de gent coberta també per altres àmbits", va assegurar.

El que no hi haurà són nous trams de la prestació, és a dir, es mantindrà la de 399 euros i es puja a 450 per als que tinguin al seu càrrec, com a mínim, dos membres de la unitat familiar, a més del cònjuge o la parella de fet. La vicepresidenta també va subratllar, en línia amb el discurs de Rajoy, que es buscarà "més rigor en l'ocupabilitat" i es pretenen reforçar els mètodes de recerca de feina i la formació per als beneficiaris d'aquest programa.

En els seus inicis el 2009, el pla -que ha beneficiat 500.900 persones arreu de l'Estat, de les quals 67.594 viuen a Catalunya- va tenir un cert èxit i un 20% de les persones que s'hi van acollir van acabar trobant feina. Ara, però, aquesta proporció ha caigut fins a un irrisori 6%.

Reunió amb sindicats i patronal

Tal com estaven demanant els sindicats des de fa dies, la secretària d'estat d'Ocupació, Engracia Hidalgo, es va reunir ahir amb representants de les centrals CCOO i UGT i de les patronals CEOE i CEPYME per fer una avaluació del pla Prepara i estudiar les "línies mestres" de la reforma, segons va informar, sense entrar en detalls, el ministeri en un comunicat.

Els sindicats van manifestar la seva preocupació per no haver estat informats dels canvis concrets que introduirà demà l'executiu. Van demanar, a més, que no es restringeixin les condicions d'accés a les ajudes i que s'apugi fins als 530 euros per als aturats amb càrregues familiars. Per la seva banda, el PSOE també desconfia del govern i va dir ahir que caldrà mirar la "lletra petita" de la pròrroga del pla.

stats