SOCIETAT
Societat 02/02/2011

El govern espanyol estudia apujar l'edat mínima per casar-se fins als 16 anys

Ara els menors es poden casar a partir dels 14. A França o Itàlia, s'eleva als 18 anys. L'objectiu és equiparar l'edat mínima del casament a l'edat amb què les menors poden avortar per decisió pròpia

Redacció
2 min

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } El govern espanyol estudia apujar l'edat mínima per casar-se dels 14 anys fixats ara mateix als 16. L'executiu troba “molt greu” la possibilitat que nens de 15 anys o menys puguin casar-se entre ells o amb algun adult. Les recomanacions que ha rebut de les Nacions Unides i altres organismes de defensa dels drets dels infants també haurien estat claus perquè el govern de José Luís Rodríguez Zapatero tingui gairebé decidit abordar aquest canvi del Codi Civil al llarg d'aquest any. A Espanya es poden casar els menors emancipats i aquells a partir dels 14 anys que tinguin un permís judicial. L'Estat espanyol és un dels que l'edat mínima per casar-se és més baixa. Només té per sota l'Uruguai. Els nois es poden casar als 12 anys; les noies, als 14. L'edat mínima d'Àustria, Bèlgica, Dinamarca, França, Itàlia o Rússia està situada als 18 anys. A la Xina, s'incrementa fins als 20 anys en el cas dels nois i els 22 en el cas de les noies. Segons l'Instituto Espanyol de Estadística (INE), des del 2000 fins al segon semestre de 2010 han contret matrimoni 342 nens i nenes de 14 i 15 anys.

Els 16 anys que pretén fixar el govern espanyol per casar-se es corresponen a la mateixa edat amb què una menor pot avortar decidint-ho ella mateixa. La ministra de Sanitat, Leire Pajín, ha dit aquest matí en una entrevista a RAC1 que la mesura encara està en estudi però reconeix que la idea és equiparar l'edat amb què un menor pot decidir casar-se amb l'edat amb què pot decidir avortar: “L’objectiu seria homologar l’edat d’acceptació o de presa de decisió dels menors al nostre país. I el que diuen els experts és que sembla raonable que si una nena o un nen pot prendre decisions sobre la interrupció voluntària de l’embaràs, s’homologui [amb l'edat en què pot decidir casar-se].”

stats