Societat 14/08/2017

El govern espanyol tira endavant l'arbitratge forçós per resoldre el conflicte del Prat

Els vigilants del Prat critiquen la mesura que prepara Foment perquè creuen que és "il·legal"

Ara
4 min
Mossos i Guàrdia Civil, a l'aeroport del Prat

BarcelonaEl govern espanyol celebrarà dimecres a la tarda un consell de ministres extraordinari per posar en marxa un laude forçós que ha de resoldre el conflicte entre els treballadors de seguretat de l'aeroport de Barcelona i l'empresa Eulen. Aquest mecanisme consisteix en el fet que un àrbitre extern haurà de decidir la fi del conflicte entre les dues parts i aquestes parts hauran d'acceptar les condicions de manera obligada.

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha assegurat que aquest procediment obligatori és "absolutament necessari" després que els treballadors rebutgessin ahir diumenge la proposta de mediació de la Generalitat. "L'arbitratge forçós és el següent pas, perquè ja s'han esgotat les altres vies de negociació", ha expressat el ministre. A més, en una roda de premsa, s'ha mostrat satisfet per l'actuació de la Guàrdia Civil a l'aeroport, que ha aconseguit "retornar a la normalitat" les cues als controls de seguretat. I ha afegit que ja no és necessari que els passatgers arribin abans de l'hora que toca a l'aeroport.

Per la seva banda, els treballadors d'Eulen a l'aeroport del Prat estan disposats a continuar la vaga indefinida fins que aquest laude obligatori arribi. El portaveu del comitè d'empresa, Juan Carlos Giménez, ha criticat la mesura perquè considera que és "il·legal" i "vulnera el dret de vaga".

Així, Giménez ha criticat que s'utilitzi la Guàrdia Civil per reduir les cues als controls de passatgers. "Avui l'aeroport és ple de guàrdies civils, no hi ha cues i s'oblida el fons del conflicte: les condicions laborals d'uns treballadors que cobren una mitjana de 900 euros i que no poden ni anar a fer pipí o que es desmaien perquè no tenen temps per menjar", ha dit.

Segons el portaveu del comitè de vaga, alguns treballadors d'Eulen van patir "pressions" aquest diumenge per part d'agents de la Guàrdia Civil destinats com a reforç a l'aeroport, durant una jornada d'aturades parcials, unes pressions que el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha negat.

En tot cas, el procediment del laude obligatori ja ha començat. El govern espanyol ja ha començat els tràmits per designar un àrbitre independent que resolgui el conflicte amb un laude obligatori que tant els treballadors com l'empresa hauran de complir. El ministeri de Foment ja ha fet la petició formal a l'Advocacia de l'Estat, però el consell de ministres haurà de donar llum verda a la proposta aquest dimecres. De moment, encara no es coneix el nom de l'àrbitre que haurà de mediar el conflicte, ja què l'hauran de decidir els treballadors i l'empresa. Si no arriben a un acord, aleshores serà el govern qui decidirà el nom del mediador.

Al seu torn, el conseller de Territori, Josep Rull, ha criticat que l'administració general de l'Estat hagi actuat "molt tard". "Hem perdut 15 dies", ha lamentat, i ha recordat que la Generalitat va començar a fer de mediadora fa 25 dies i que Aena no va entrar a negociar fins al dia 13. Tot i així, està d'acord amb la proposta del govern espanyol.

De moment, encara no hi ha cap termini marcat per resoldre el conflicte, ja que segons De la Serna la legalitat no en marca cap. Així, el consell de ministres de dimecres marcarà també els temps què durarà la designació de l'àrbitre i l'anunci de la solució d'obligat compliment.

Tranquil·litat al Prat en el primer dia de vaga total

Segons Rull, les competències de la Generalitat en el conflicte es limiten a la mediació entre les parts, una feina que ja s'ha acabat, ja que aquest diumenge a la tarda els treballadors van tornar a rebutjar la proposta mediadora de la Generalitat, que preveia un augment de 200 euros mensuals per 12 pagues. Així doncs, aquest dilluns ha sigut el primer dia de vaga indefinida dels vigilants dels controls de seguretat de l'aeroport, on hi ha hagut tranquil·litat durant tot el dia. De matinada s'han registrat cues d'una hora en els punts de control, però la situació s'ha normalitzat a primera hora del matí.

Davant del conflicte, Rull ha tornat a demanar el traspàs de la titularitat de l'aeroport, ja que això permetria establir una "gestió avançada i més moderna" i convertir la infraestructura en seu de vols intercontinentals.

Segons Rull, ara que la mediació del Govern ha arribat al final amb la votació en contra dels treballadors, "s'han de buscar altres mecanismes i solucions". Així s'ha expressat també Dolors Bassa: "Nosaltres només tenim competències en mediació, ara els toca a ells fer el que calgui". Així, el Govern pressiona ara l'Estat perquè posi punt final al conflicte del Prat, que amenaça d'estendre's a altres aeroports. "Eulen i Aena s'han equivocat, perquè ara tenen més propostes de vaga", ha avisat Bassa.

La Generalitat es reunirà aquesta tarda amb l'Estat i l'Ajuntament de Barcelona en un "comitè de crisi" que es convocarà com a "exercici de responsabilitat", ha dit Rull. A la reunió hi aniran De la Serna; Rull; el secretari d'Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font; el director dels Mossos, Pere Soler, i el director de relacions laborals, Enric Vinaixa. La reunió se celebrarà a les 17.00 h a la Delegació del govern espanyol a Catalunya.

Maneres de reclamar

Encara que les afectacions per la vaga total aquest primer dia han sigut pràcticament imperceptibles, el president de l'Associació Espanyola d'Usuaris, Empresaris i Professionals de Transport Aeri (Asetra), Ignacio Rubio, ha demanat que els passatgers afectats per la vaga facin les reclamacions a través de la seva web. L'entitat les enviarà al ministeri de Foment perquè, al final, l'empresa Eulen es faci responsable dels vols que s'han perdut.

stats