Societat 21/05/2011

El govern espanyol creu que avui les protestes començaran a decaure

Rubalcaba s'ha reunit amb la seva cúpula aquest matí i Interior espera una nova nit sense incidents

Acn
2 min

MadridEl govern espanyol considera que les protestes del moviment 15-M van tocar sostre aquest divendres a la nit en la qual el Ministeri de l'Interior va comptar aproximadament 58.000 manifestants a tot l'Estat dels quals 28.000 es trobaven a Madrid. Alfredo Pérez Rubalcaba s'ha reunit amb la seva cúpula aquest dissabte i ha parlat també amb el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. Interior espera una nova nit tranquil·la i sense incidents, i una jornada electoral marcada per la normalitat. La policia no carregarà ni desallotjarà els manifestants si no és que es produeixin disturbis. El dispositiu policial per aquest diumenge, apunten fonts del Ministeri, és l'habitual de les jornades electorals.

Després d'una setmana de protestes que han anat adquirint intensitat al mateix ritme que arribaven les prohibicions de les Juntes Provincials i de la Junta electoral Central, l'executiu espanyol considera que el fenomen dels "indignats" va tocar sostre aquest divendres a la nit en què milers de persones -n'ha comptabilitzat 58.000 a tot l'Estat- van esperar fins a les 12 de la nit, moment en què començava la jornada de reflexió, per llançar un missatge de desafiament a la Junta Electoral Central.

Segons fonts del Ministeri, l'executiu espanyol espera que aquesta pròxima nit les concentracions siguin lleugerament inferiors a les de divendres a la nit i que no es produeixi cap mena d'incident. Interior deixa a entendre que no té intenció de carregar per dissoldre els manifestants o per desallotjar els campaments que s'han instal·lat a punts com la Puerta del Sol. En primer lloc perquè seria contraproduent, però també perquè les intervencions policials són l'últim recurs com a resposta a disturbis o alteracions greus de l'ordre.

El govern espanyol defensa la seva actuació perquè la Junta Electoral prohibeixi les manifestacions però en cap moment ordena una dissolució. Segons Interior, malgrat la prohibició de la Junta Electoral Central (JEC) no es compleixen els supòsits que marca la llei per a una intervenció policial, que és que es facin servir uniformes paramilitars o que hi hagi incidents. Les premisses a aplicar, apunten fonts del Ministeri, no són només l'ordre de la JEC, sinó també les lleis de Seguretat, el codi de funcionament de la policia i la pròpia llei electoral.

El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba ha analitzat la situació aquest dissabte al matí amb la seva cúpula. Segons fonts d'Interior han constatat el desenvolupament pacífic de la nit. Rubalcaba, que també es va reunir amb els seus col·laboradors la nit de divendres a dissabte, ha conversat també amb José Luis Rodríguez Zapatero i s'ha posat en contacte amb el PP.

stats