21/08/2011

La gran política econòmica de ZP

2 min

Experts del planeta sencer i fins i tot d'altres galàxies (descobertes i per descobrir) han trucat a la Moncloa preguntant: "Ens donen permís per estendre a la generació actual i a les futures la doctrina econòmica d'en ZP (Zapatero Plegaja)? Sisplau, volem transmetre la font del coneixement vertader". I és normal. Feia segles que no s'havia vist un programa econòmic tan coherent, tan estructurat, tan elaborat, tan pensat, tan allunyat de la improvisació. Apunti. Fa 13 mesos van i apugen l'IVA de l'habitatge nou del 7% al 8%. Fa 8 mesos suprimeixen les bonificacions a la compra d'habitatge nou. I fa dos dies abaixen l'IVA de l'habitatge nou del 8% al 4%. No s'havia vist un pla tan ben parit des del mític pla E (on la E, com tothom sap, venia d' eixamplar voreres , que és el que van dedicar-se a fer, majoritàriament).

I és normal que el govern espanyol prengui mesures tan poc improvisades. Abaixar 4 punts l'IVA provocarà -de fet ja l'està provocant avui mateix- una allau de compradors d'habitatge nou que no la superarien ni els de la JMJ anant-se a confessar. La policia no dóna l'abast en la contenció de la gent que s'ha abraonat a comprar-se pisos i ja ha trucat a l'exèrcit. Home (i dona), és que entre que a la ciutadania li sobren els calés, entre la confiança que hi ha en la sòlida situació econòmica i entre la facilitat de crèdit que donen bancs i caixes... Vostè, no ho sé, però aquest matí jo ja m'he comprat dos pisos. I que no em toquin gaire els nassos, que me'n compro dos més... Com que hi ha vaga de futbol i m'avorreixo...

I el que més reconforta és aquesta aposta decidida per un model econòmic de futur com el de la construcció. I el reconfort màxim és adonar-se que el model que proposa el partit que governarà Espanya d'aquí tres mesos no se n'allunya gaire.

stats